PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel

PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 19 apr 2022

Pachetul de măsuri de sprijinire a companiilor pentru a lansa sau a continua planurile de investiții și PNRR au drept scop creșterea nivelului de trai al populației, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Spătaru, Ministrul Economiei. Efectele măsurilor se vor vedea însă în următorii ani.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Pachetul de măsuri de sprijinire a companiilor pentru a demara sau a continua planurile de investiții și PNRR sunt măsuri care practic trebuie să crească nivelul de trai al populației. Prin asigurarea locurilor de muncă, prin retehnologizare, printr-un grad de competitivitate mai mare al economiei românești vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel. Efectele unor astfel de măsuri se vor vedea în anii următori”, susține ministrul Economiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

El adaugă că trebuie să se țină cont și de faptul că, prin bugetul de stat pe 2022, „avem cel mai înalt nivel al investițiilor publice care urmează să fie realizate”. 

„Tocmai de aceea ne uităm foarte atent ca bugetul și acest pachet investițional să poată fi realizat și să nu ne trezim în situația în care anumite cheltuieli suplimentare să ducă cumva la diminuarea acelui pachet de investiții”, mai spune Florin Spătaru.

PROFIT NEWS TV Adelina Badea, CEO Mobexpert: E din ce în ce mai greu să aduci produse din alte țări, costurile de transport au crescut de 4-5 ori. Ne uităm foarte mult la a ne fabrica propriile produse CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adelina Badea, CEO Mobexpert: E din ce în ce mai greu să aduci produse din alte țări, costurile de transport au crescut de 4-5 ori. Ne uităm foarte mult la a ne fabrica propriile produse

O parte din investiții vor merge și către industria de apărare, pentru a crește profitabilitatea companiilor din domeniu. 

„Circa 200 de milioane de lei plus banii necheltuiți din anii anteriori sunt alocați industriei de apărare, care de asemenea duce la retehnologizare, competitivitate, accesarea unor piețe sau accesarea acelui fond de 2,5% din PIB pentru Ministerul Apărării. Bineînțeles că aceste investiții se vor regăsi anii viitori în competitivitate și, de asemenea, în pachetele salariale”, afirmă ministrul.

Pentru a crește competitivitatea industriei de apărare și a da un „boost” companiilor din domeniu, Guvernul, printr-un proiect de OUG, vrea să reducă arieratele a zece fabrici. 

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Companiile sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir.

„Este vorba de 107 milioane de lei. Această sumă se referă la obligații fiscale aferente contractelor militare, și cred că este o măsură absolut necesară. Practic aceste contracte au fost realizate cu pierderi pentru companiile din industria de apărare. Este un pas necesar pe care trebuie să-l facem, dar nu este singurul. Acest complex de măsuri va duce la realizarea unei industrii românești de apărare, care să fie competitivă, care să fie adaptată la noile condiții economice și care, de asemenea, să poată să livreze atât pe piața internă, cât și pe piața internațională”, mai spune ministrul economiei, adăugând că, în 3-4 ani, marea majoritate a companiilor din industria de apărare ar putea deveni profitabile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
florin spataru
datorii companii industria de aparare
pnrr