VIDEO PROFIT NEWS TV - CEO Omniasig: Punerea în practică a plafonării tarifelor RCA, pe fondul creșterii cheltuielilor cu daunele, poate conduce la închiderea asigurătorului

VIDEO PROFIT NEWS TV - CEO Omniasig: Punerea în practică a plafonării tarifelor RCA, pe fondul creșterii cheltuielilor cu daunele, poate conduce la închiderea asigurătorului
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 nov 2021

Principalul argument care trebuie avut în vedere în discuția privind plafonarea prețurilor la asigurările RCA este solvabilitatea companiilor de profil, indicator care prezintă potența financiară a acestora, capacitatea de a achita atât daunele prezent, dar, și foarte important, daunele din viitor, transmite Mihai Tecău, CEO Omniasig, asigurător din Top 5.

Profit.ro a anunțat recent în premieră că un grup de deputați PNL și UDMR a depus la Senat o inițiativă legislativă pentru modificarea legislației privind asigurările obligatorii RCA, care prevede plafonarea prețurilor acestor polițe la nivelul tarifului de referință stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Parlamentarii susțin că, în urma "falimentului City Insurance", ceilalți asigurători au "ridicat nejustificat" prețurile la RCA, situație care a condus de foarte multe ori la imposibilitatea reînnoirii polițelor. În plus, ieșirea City Insurance din piață "a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii".

Urmărește-ne și pe Google News

Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare,  produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.

Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.

Detalii AICI

"Asigurările sunt un sector care se bazează pe încredere și sectoarele financiare care traversează momente de criză sau faliment provoacă emoții suplimentare în rândul clienților. Orice propunere legislativă este o propunere, până la urmă, dar de aici și până la punerea în practică este o treabă mai complicată, sunt niște mecanisme de care trebuie ținut seama. Pe zona asigurărilor, nu poți să gândești pe termen scurt, o societate de asigurări trebuie să fie în permanență în situația de a putea plăti daunele, atât cele prezente, avizate, cât și cele viitoare, aflate în proces de avizare. Toate discuțiile legate de preț trebuie legate de solvabilitate, pentru că solvabilitatea este un mecanism care se calculează și care arată cât de potentă financiar este acea companie și cât poate să susțină riscurile în continuare", explică CEO-ul companiei, la PROFIT NEWS TV.

Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
PROFIT NEWS TV Președintele Consiliului Fiscal: Cine miza pe o revenire viguroasă a economiei constată noul val al pandemiei. Avem o revenire inegală. În 2022, chiar și sub auspicii favorabile, creșterea reală va fi considerabil inferioară CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Consiliului Fiscal: Cine miza pe o revenire viguroasă a economiei constată noul val al pandemiei. Avem o revenire inegală. În 2022, chiar și sub auspicii favorabile, creșterea reală va fi considerabil inferioară

Prețul unei polițe este rezultatul unui calcul matematic și trebuie făcut în așa fel încât să permită continuitatea activității asigurătorului.

"Dacă nu există această continuitate, o perioadă se trăiește bine, apoi, din cauza creșterii cheltuielilor cu daunele, asigurătorul nu va mai putea acoperi despăgubirile. Prețul unei polițe RCA depinde, printre altele, și de dinamica cheltuielilor la piesele de schimb și manoperă. Punerea în practică a plafonării tarifelor RCA poate conduce la închiderea asigurătorului", a afirmat șeful Omniasig. 

Tecău vede proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la RCA ca o oportunitate de discuție în Parlament, de înțelegere a situației și a modului în care funcționează asigurările.

"Pe de altă parte, România este parte a Uniunii Europene și trebuie ținut cont de o serie de directive ale Comisiei Europene. Eu cred în economia de piață și în modul liber de stabilire a prețurilor. După falimentul Astra și Carpatica Asig, Guvernul a impus o plafonare a prețurilor la RCA. Ieșirea din respectiva plafonare s-a realizat printr-o schemă legislativă, unde s-a stabilit clar cum pot societățile de asigurări să-și stabilească prețurile la RCA. Schema legislativă nu permite asigurătorilor să speculeze, să exploateze, prin creșteri abrupte de preț, situațiile provocate de falimentul unui asigurător", a arătat reprezentantul Omniasig.

VIDEO PROFIT NEWS TV Pircan, vicepreședinte eMAG: Pregătim Black Friday 2021 din noiembrie 2020. Vom avea în campanie produse cu prețul cel mai mic din acest an, inclusiv celebrele produse surpriză. Anticipăm scumpiri în lunile ce vor urma CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Pircan, vicepreședinte eMAG: Pregătim Black Friday 2021 din noiembrie 2020. Vom avea în campanie produse cu prețul cel mai mic din acest an, inclusiv celebrele produse surpriză. Anticipăm scumpiri în lunile ce vor urma

El explică faptul că, în urma ieșirii City Insurance de pe piață, situația este diferită față de celelalte falimente din zona asigurărilor.

"Tarifele de referință anunțate de ASF au avut la bază și datele transmise de asigurătorul care a ieșit din piață. Da, prețurile au crescut după falimentul City Insurance, dar trebuie să ne întrebăm ce anume a determinat ieșirea de pe piață a companiei, iar explicația este prețurile practicate la polița RCA. Cu alte cuvinte, cu prețurile pe care le-a practicat, City Insurance a rezistat pe piață o perioadă de timp, a avut niște rezultate, dar până la urmă a intrat în faliment", spune Tecău.

Re-Max se extinde în România CITEȘTE ȘI Re-Max se extinde în România

El a recomandat parlamentarilor să privească situația asigurărilor RCA în ansamblu, aceasta fiind mai complexă decât pare la prima vedere.

"Da, o plafonare de preț dă bine din punct de vedere politic și populist, dar, pe de altă parte, trebuie luată în calcul, pe lângă despăgubirile cu valori reduse, de genul 1.000 sau 2.000 de lei, și accidentele cu vătămări corporale, cu decese, unde sumele de plată sunt mult mai mari. Fără RCA, pagubiții vor avea dificultăți în recuperarea prejudiciului. În astfel de situații, nu poți să rezolvi problema la fața locului, imediat după accident. Din acest motiv s-au inventat asigurările RCA", a spus Tecău.

El a amintit că datele ASF indică, la nivelul pieței RCA, că asigurătorii au cheltuieli cu daunele de 142 de lei la venituri de 100 de lei.

"Cu alte cuvinte, asigurătorii care emit RCA nu fac profit din această linie de business. Dimpotrivă, au pierderi", a arătat șeful Omniasig.

Omniasig este unul dintre primii cinci asigurători locali după nivelul veniturilor din prime subscrise în 2020.

La finele primului semestru, potrivit datelor companiei, cea mai mare despăgubire achitată pe linia asigurărilor RCA a fost de aproximativ 1,4 milioane lei, plătită în urma unui accident în care șoferul mașinii asigurate a depășit viteza legală în localitate și a accidentat mortal un pieton.

Cea de-a doua despăgubire, în valoare de aproximativ 1,3 milioane lei, a fost plătită pentru vătămări corporale, rezultate în urma unui accident în care conducătorul unei autoutilitare nu a acordat prioritate la o trecere de pietoni și a accidentat grav un pieton.

Pe a treia poziție în top este o despăgubire de aproximativ 1,2 milioane lei plătită în urma unui accident grav dintre un autoturism (al cărui șofer
a fost vinovat), un autotractor cu semiremorca și un alt autoturism. Mai multe persoane implicate în accident au decedat sau au suferit vătămări corporale.

Omniasig ocupa locul 4 pe segmentul RCA la finele primului semestru al anului 2021, cu o cotă de piață de 5,91%, primele trei locuri revenind City Insurance - 46,34%, Euroins - 31,15% și Allianz-Țiriac - 5,93%, potrivit datelor ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
omniasig
rca
tecau
plafonare
tarife
profit news