Fondul Proprietatea, peste jumătate din transferurile de la BVB

Fondul Proprietatea, peste jumătate din transferurile de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 sep 2016

Cu o zi înainte de data de referință pentru AGEA din 11 octombrie, schimburile cu titluri FP s-au ridicat la 4,30 milioane euro, mai mari decât întreg rulajul pieței de acțiuni din unele ședințe de tranzacționare. Închiderea a fost sub referință, într-o zi cu „verde” la BVB și pe piețele europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a avansat cu 0,49%, până la nivelul de 6.946,93 puncte, dinamica fiind similară pentru indicele BET Plus. Este o evoluție într-un context favorabil european, cu apreciere de 0,68% al indicelui Euro Stoxx 50. Indicele FTSE100 a avut un avans ușor inferior acestei medii, de 0,61%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au urcat cu 0,77% și, respectiv, cu 0,74%.

La nivel regional, amplitudinea occidentală a avut-o doar indicele primelor 100 de companii de pe bursa din Turcia (0,67%), în încercarea de recuperare a pierderii de 3,80% de luni, în contextul retrogradării ratingului datoriei suverane a țării de către agenția de evaluare financiară Moody’s. Prin contrast, aprecierea a fost slabă, de 0,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, iar declinul a fost de 0,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și de 0,32% pentru indicele PX de la Praga.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

Deși ziua a fost „verde” la BVB, totuși, cel mai lichid emitent din compoziția sa a închis sub referință. Titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,8000 lei/acțiune, pe transferuri de 19,15 milioane lei, reprezentând 54,89% din totalul rulajului de 34,90 milioane lei (7,84 milioane euro) al pieței de acțiuni. Reculul respectiv a influențat și deprecierea de 0,21% al indicelui financiar BET-FI, până la valoarea de 29.085,28 puncte.

Activitatea de tranzacționare intensificată pe acest emitent este justificată pentru că mâine este data de referință pentru participarea la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 11 octombrie și pentru care administratorul unic al Fondului a publicat la finalul sesiunii de tranzacționare de astăzi documentația aferentă.

În același timp, Fondul a venit și cu o actualizare a stadiului răscumpărărilor. Astfel, de la demararea celui de-al 6-lea program de buy-back au fost achiziționate echivalentul a 891,77 milioane acțiuni (656,83 milioane titluri listate la BVB și alte 234,94 milioane titluri convertite în 4,70 milioane certificate de depozite (GDR), listate la Londra. Valoarea titlurilor răscumpărate se ridică la 731,96 milioane lei (535,68 milioane lei răscumpărări la BVB și 196,27 milioane lei echivalent, achizițiile de GDR-uri de la Londra. În cadrul celui de-al 7-lea program de răscumpărări mai pot fi achiziționate 204,81 milioane titluri.

Creșteri de aproape un procent și jumătate pe titlurile bancare

Banca Transilvania (TLV) a avut al doilea rulaj al zilei, cu 5,35 milioane lei, suma schimburilor din piața regular și tranzacții speciale pe segmentul deal de 4,34 milioane lei. Titlurile s-au apreciat cu 1,27%, până la prețul de 2,40 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,75 miliarde lei (1,96 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu o dinamică apropiată, de 1,28%, până la prețul de 11,12 lei pe unitate, pe volume echivalente cu 2,01 milioane lei.

Titlurile Romgaz, cu un leu sub prețul de 24,00 lei pe unitate la care FP a ieșit din acționariatul companiei

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au revenit din minimele ultimei luni și jumătate, aprecierea fiind de 1,32%, până la prețul de 23,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,75 milioane lei. Compania a avut de digerat în ultimele sesiuni știrile negative ale intrării în insolvență ale companiilor ELCEN și RADET, client direct și, respectiv indirect ale producătorului de gaze naturale, deținător și al unor creanțe istorice. În afară de Romgaz, activitatea de tranzacționare a fost slabă pe titlurile energetice, ale căror indice BET-NG a urcat cu 0,26%.

Astăzi, pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București, a fost listată emisiunea de obligațiuni a companiei din domeniul IT Bittnet Systems (BNET), în valoare de 4,18 milioane lei. Au fost schimbate 21 de titluri, reprezentând 0,50% din tiotalul emisiunii, valoarea acestor schimburi ridicându-se la aproximativ 210.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
brd
fondul proprietatea
bvb
bursa
bittnet systems
obligatiuni