Rata inflației a evoluat în octombrie peste așteptările pieței și economiștii revizuiesc deja în creștere prognozele pentru acest an, dar și pentru următorul. Inflația se dovedește deosebit de persistentă, ceea ce ar putea întârzia reducerea dobânzilor de către BNR.
Cea mai mare bancă din România vizează achiziționarea până la finalul anului a aproximativ 0,2% din acțiunile proprii.
Persoane aflate cu date personale în baza de date a Băncii Naționale a României (BNR) au primit un mesaj din partea instituției prin care sunt anunțate că, în urmă cu puține zile, în urma lansării procesului de rezervare online pentru emisiunea numismatică cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii „Neptun”/a unei coli speciale, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, a avut loc un incident care a generat încălcarea securității datelor cu caracter personal.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți un curs de referință de 4,9761 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9749 lei înregistrat luni.
Angst, unul dintre principalii jucători din industria cărnii, intrat recent în insolvență, cum a anunțat Profit.ro, începe valorificarea unei părți din activele imobile aflate în patrimoniu, respectiv a unui număr de 5 spații comerciale.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Bitcoin a ajuns în pragul valorii de 90.000 de dolari în contextul valului de euforie adus de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, pe baza așteptărilor că administrația sa va fi prietenoasă cu criptomonedele, transmite Reuters.
De ieri, 11 noiembrie, au intrat în vigoare prevederile legii 243/2024, care a plafonat dobânzile la creditele luate de clienți de la instituțiile financiare nebancare (IFN), la maximum 1% pe zi. Consultantul fiscal Veronica Duțu a explicat pentru Profit.ro cum se schimbă costurile clienților acestor firme de creditare, mai ales că prevederile se aplică și pentru contractele aflate în derulare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că urmează o perioadă de corecție fiscal-bugetară, care trebuie făcută după un plan credibil și coerent, necesară în condițiile în care deficitul bugetar și cel de cont curent ajung anul acesta la circa 8% din PIB. În fața partenerilor externi afișăm un „grad de neputință”, pentru că în fiecare an este proiectată o scădere a deficitului, care în cele din urmă crește. În funcție de ce măsuri vor fi luate de la anul, BNR va decide ce va face cu dobânzile.
Banca Națională a României se așteaptă la o inflație mai mare la finele acestui an și la începutul anului următor. Guvernatorul Mugur Isărescu atrage atenția că noua prognoză nu include măsurile iminente de corecție fiscal-bugetară ce urmează să fie luate de la anul, care ar putea afecta și dinamica inflației.