Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 6,47%, de la 6,08%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Analiștii Băncii Comerciale Române cred că banca centrală va apăra un nou prag al cursului de schimb.
JPMorgan, cea mai mare bancă americană, pariază împotriva leului pe piețele valutare, arătând că politica de intervenție a României pare să se schimbe după alegerile prezidențiale din primul tur.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat astăzi de BNR a ajuns la 5,0378 lei pentru un euro, trecând și în acest caz pragul psihologic.
Euro a trecut de 5 lei în piața interbancară, prag apărat până acum de BNR.
Banca Națională a cheltuit ieri 2 miliarde de euro pentru a ține cursul stabil al leului.
Dobânzile din piața interbancară au crescut puternic pe toate scadențele, în contextul turbulențelor politice, ceea ce sugerează o presiune puternică de vânzare a activelor în lei. Rata ROBOR overnight a urcat cu 23 de puncte de bază, la 5,85%.
Banca Comercială Română (BCR) a câștigat, din postura de unic ofertant, o licitatie organizată de CFR Călători pentru servicii de creditare în sumă de 119,34 milioane de lei, banii urmând să fie utilizați pentru refinanțarea unor împrumuturi cu scadență la 28 aprilie 2025 și care au fost utilizate pentru finanțarea capitalului circulant al transportatorului feroviar.
Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale reluate de către candidatul AUR George Simion, la o diferență mare față de locul al doilea, este văzută ca negativă de către analiștii bancari pentru evoluția cursului de schimb și a dobânzilor. Un președinte „suveranist” ar putea complica politica externă a României și ar putea genera instabilitate guvernamentală.
Acționarii Axionet IoT, furnizor de servicii și integrator de soluții machine to machine și internet of things, în structura căruia sunt prezenți omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul retailerului electroIT Altex, și SSIF BRK Financial Group Cluj-Napoca, sunt chemați în Adunare Generală Ordinară să aprobe, printre altele, și revocarea lui Ostahie din funcția de administrator, în convocatorul prezentat public fiind invocate o serie de acuzații la adresa acestuia.