Ministerul Finanțelor a majorat la 200 de miliarde de lei, de la 180 de miliarde de lei anterior, programul indicativ de împrumuturi pentru anul 2023, cu scopul de a prefinanța din necesarul de împrumuturi din anul următor, a anunțat Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor, la Profit Financial.forum.
Presiunea de reglementare forțează acționarii băncilor mici să evalueze dacă este rentabil să mai mențină afacerile din România sau să vândă, spune directorul general adjunct al Băncii Transilvania, responsabil cu aria de legal, subsidiare și workout, în cadrul Profit Financial.forum. La primire stau băncile mari, precum Banca Transilvania, care au nevoie și de achiziții pentru a-și menține cota de piață.
Fondul Român de Contragarantare acordă garanții pentru programul IMM Invest Plus pe componentele GARANT CONSTRUCT și INNOVATION, dar și pentru programele guvernamentale de finanțare pentru tineri StudentInvest și FamilyStart.
Banca Transilvania a primit pentru prima oară rating de la agenția Moody’s, care o clasează în categoria recomandată investițiilor, cu perspectivă stabilă..
Oamenii se îndreaptă către bursă fie prin oferte mai deosebite, precum cea listată de Hidroelectrica, fie prin titlurile de stat, spune, la conferința Profit Financial.forum organizată de PROFIT NEWS TV, Ovidiu Dumitrescu, Deputy CEO Investimental, cel mai recent broker din piață.
Firmele au ajuns să întindă perioada de plată a facturilor de la 90 de zile la 360 de zile, pe măsură ce au înlocuit finanțare bancară cu creditul furnizor, din cauza creșterii dobânzilor. Riscurile sunt să se ajungă la insolvențe generalizate, avertizează directorul general adjunct al Băncii Transilvania, responsabil cu aria de legal, subsidiare și workout. Mai mult, noile măsuri fiscale ce vor intra în vigoare la începutul anului viitor riscă să deterioreze și mai mult situația întreprinderilor mici și mijlocii: „deja vedem cu micii antreprenori se uită să vadă dacă are sens din punct de vedere al profitabilității să își continue businessurile”.
Numărul firmelor care apelează la noile proceduri de prevenire a insolvenței, promovate la nivel european și transpuse inclusiv în legislația națională, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv, este în creștere dar rămâne mic ținând cont de câte companii sunt acum în dificultate, iar băncile, nu statul sau creditorul comercial, vor fi principalul lor partener, a declarat la Profit Financial.forum Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Seedblink, platformă românească de investiții pentru companii de tehnologie, a atras în cei patru ani de existență aproximativ 50 de milioane de euro de la investitori.
Firmele au amână deciziile de investiție, pe fondul celor mai recente modificări guvernamentale de natură fiscală, arată Raluca Popescu, vicepreședintă a UniCredit Bank România, responsabilă cu aria de corporații. Cererea de finanțări legate de programele derulate prin PNRR arată aceeași reticență, lucru care se întâmplă deși economia românească este în continuare pe creștere și finanțarea firmelor rămâne pe plus în acest an.
Directoarea ING Bank România spune că în 30 de ani de când lucrează în sectorul bancar, economia României nu a fost niciodată atât de bine privită de investitori ca acum, dar că pe termen scurt se vede încetinirea economică, inclusiv la nivelul firmelor, motiv pentru care trebuie să fim prudenți și responsabili, inclusiv statul. Bîtu speră că taxa de 2% pe veniturile băncilor este temporară și că va dispărea cu noul Cod fiscal, și că intenția băncii nu este să crească comisioanele.