Cursul valutar oficial, de referință, anunțat vineri de BNR a ajuns la 5,1165 lei pentru un euro, față de 5,1222 lei înregistrat joi.
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,31% de la 7,25%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Dobânda medie la tranzacțiile interbancare, pe baza căreia se calculează IRCC, a crescut miercuri la 6,21%, față de circa 5,6% în urmă cu o săptămână. Evoluția sugerează o drenare a lichidității din piață, posibil pe fondul unor intervenții ale BNR pentru susținerea ratei de schimb a leului.
Piața de datorie resimte tot mai acut efectele crizei politico-electorale. Randamentele au crescut abrupt pentru a patra zi la rând. Finanțele au luat totuși un împrumut pe termen scurt de la bănci, acceptând să plătească cea mai mare dobândă de după 2022.
Decizia Rezervei Federale de a menține neschimbată dobânda-cheie nu a surprins piețele, dar analiștii economici atrag atenția că banca centrală americană intră într-o fază critică: este nevoită să gestioneze simultan riscuri crescute de inflație și șomaj, într-un context economic tensionat de politicile comerciale ale administrației Trump, transmite Reuters.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,1222 lei pentru un euro, față de 5,0991 lei înregistrat miercuri.
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,25% de la 6,47%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Cursul de schimb al leului se situa ușor peste nivelul de 5,1 unități/euro în piața interbancară joi dimineață, sugerând noi presiuni de creștere.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la un interval cuprins între 4,25% și 4,50%.
Randamentele la obligațiunile de stat au continuat să crească în piața secundară în ședința de miercuri, în special la scadențele scurte. Dobânzile la 10 ani au trecut de pragul de 8%.