RIO 2016 din unghiul optimist: Am depășit SUA în clasamentul medaliilor raportate la PIB calculat la paritatea puterii de cumpărare

RIO 2016 din unghiul optimist: Am depășit SUA în clasamentul medaliilor raportate la PIB calculat la paritatea puterii de cumpărare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 aug 2016

Chiar dacă Statele Unite ale Americii (SUA) s-a impus detașat în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice de vară de la Rio, în pofida rezultatelor sub așteptări (locul 47 în clasamentul final al numărului de medalii), România a depășit delegația americană în privința a cel puțin unui indicator. Astfel, România a obținut un număr dublu de medalii (1,21, față de 0,67 SUA) raportat la fiecare unitate de Produs Intern Brut (PIB) de 100 de miliarde de dolari. Și asta pentru că, dacă este calculat la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul SUA este de 17.950 miliarde de dolari, în timp ce PIB-ul României de numai 413,8 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Din primele zece state din punct de vedere al numărului obținute la Rio, SUA se află pe locul al 9-lea din punct de vedere al numărului de medalii raportat la PIB-ul calculat la paritatea puterii de cumpărare. În urma sa se află doar China, cu 0,36 medalii la unitatea de PIB de 100 miliarde de dolari.

Dacă rescriem clasamentul primelor 10 țări în punct de vedere al medaliilor câștigate, raportându-l la PIB, lider devine Marea Britanie (cu 2,5 medalii la 100 mld $ PIB), urmată de Australia (1,91 medalii la 100 mld $ PIB), Franța (cu 1,59 medalii la 100 mld $ PIB) și Rusia (cu 1,51 medalii la 100 mld $ PIB). Pe locul 5 s-ar situa Italia (cu 1,29 medalii la 100 mld $ PIB). Acestea sunt singurele state din Top 10 clasament final pe medalii care ar depăși scorul de 1,21 medalii la 100 mld $ PIB înregistrat de România.

Clasamentul productivității muncii olimpicilor la obținerea de medalii nu este condus de SUA, ci de o altă țară. Pe ce loc este România CITEȘTE ȘI Clasamentul productivității muncii olimpicilor la obținerea de medalii nu este condus de SUA, ci de o altă țară. Pe ce loc este România

Performanțele delegației române devin însă dezastruoase în momentul în care sunt raportate la numărul de locuitori. Astfel, din topul primelor zece state participante câștigătoare de medalii, doar China are un număr mai mic de medalii raportate la populație decât România. China a câștigat un total de 70 de medalii, din care 26 de aur, 18 de argint și 26 de bronz, în timp ce România a obținut o medalie de aur, una de argint și trei de bronz. Cum însă populația Chinei este de 1,36 miliarde de locuitori, ar cea a României de 21,7 milioane de locuitori, rezultă că asiaticii au obținut 0,05 medalii la milionul de locuitori, în timp ce delegația română, 0,23 medalii la milionul de locuitori.

Rio 2016: Important e să participi… la masă. McDonald’s a limitat la 20 numărul de produse ce pot fi comandate gratis de un \ CITEȘTE ȘI Rio 2016: Important e să participi… la masă. McDonald’s a limitat la 20 numărul de produse ce pot fi comandate gratis de un "olimpic"

Ocupanta locului al doilea pe medalii, Marea Britanie, cu 27 medalii de aur, 23 de argint și 17 de bronz, a obținut mai mult de o medalie la milionul de locuitori (mai exact 1,05). Singura țară din top 10 care a mai obținut mai mult de o medlaie la milionul de locuitori este Australia, care a depășit și performanța Marii Britanii, cu 1,27 medalii la un milion de locuitori.

JO 2016: Business, politică sau întrecere sportivă? CITEȘTE ȘI JO 2016: Business, politică sau întrecere sportivă?

Ocupanta locului al patrulea în clasamentul general, Rusia, cu un total de 56 de medalii, înregistrează o cifră similară Statelor Unite în clasamentul numărului de medalii raportate la numărul de locuitori, cu 0,39 medalii la fiecare milion de locuitori. Ocupanta locului al cincilea în clasamentul general pe medalii, Germania, cu 42 de medalii, are o cifră mai bună cu 0,52 medalii la fiecare milion de locuitori.

România a obținut aurul prin spadă la feminin, argint la tenis prin Tecău și Mergea, bronz la canotaj 8+1, haltere  (Sâncrăian) și lupte (Saritov).

viewscnt
Afla mai multe despre
olimpiată
rio
clasament
pib
locuitori