VIDEO Arbitrii Sebastian Colțescu și Octavian Șovre au scăpat de acuzațiile de rasism

VIDEO Arbitrii Sebastian Colțescu și Octavian Șovre au scăpat de acuzațiile de rasism
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2021

Inspectorul desemnat de UEFA a stabilit că folosirea cuvântului "negru" de către arbitrii români Sebastian Colțescu și Octavian Șovre la adresa antrenorul secund al echipei Istanbul Bașakșehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism, informează prosport.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Din probele video și audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colțescu și Șovre au folosit expresiile în limba română <negrul ăla> și <ăla negru>, care în engleză sunt traduse <the black one>, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Conform raportului lingvistic, expresiile românești <negrul ăla> și <ăla negru> nu au conotații peiorative sau negative, scrie News.ro.

Cele mai relevante dicționare englezești stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, așa cum rezultă din expresiile românești menționate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizațiile anti-rasiste și de milioanele de adepți ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Vodafone Kids Ski Challenge, Azuga, 12-13 Februarie 2021. Copiii noștri au nevoie de sport, aer liber si competiție CITEȘTE ȘI Vodafone Kids Ski Challenge, Azuga, 12-13 Februarie 2021. Copiii noștri au nevoie de sport, aer liber si competiție

Astfel, expresiile <negrul ăla> și <ăla negru>, deși ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse și din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română și termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecință, nu constituie conduită sancționabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiți de acesta ar putea fi  evitați în contexte precum competițiile UEFA. În consecință, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică și disciplină desemnat consideră că investigația asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colțescu, Șovre și Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit sursei citate.

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeții au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Hațegan, iar Sebastian Colțescu l-a atenționat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancționată. Colțescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Hațegan acea persoană. Hațegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internațional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuții cu brigada și cu alți oficiali ai meciului. Demba Ba l-a apostrofat pe Colțescu, spunându-i următoarele: "Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbești despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?"

Jucătorii echipei Istanbul Bașakșehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian colțescu
octavian șovre
rasism