Hotelurile din România au pierdut deja, din cauza pandemiei de coronavirus, circa 240 de milioane de euro în ultimele trei luni și se estimează că pierderea întregii industrii se va cifra la 1 miliard de euro anul acesta, față de 1,5 miliarde de euro încasări anul trecut, spune la Profit TV Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
"Tot ce produceam s-a pierdut în ultimele trei luni, vorbim de circa 6 milioane de nopți pierdute, 240 de milioane de euro. Estimarea pentru tot anul este că vom termina cu pierderi de 1 miliard de euro, față de 1,5 miliarde făcuți anul trecut din cazări. Este aceeași tendință în toată Europa", a spus Ile la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Potrivit șefului FIHR, turismul de afaceri a căzut în întreaga lume, iar pentru România, șansa în acestă perioadă este turismul intern, care ajunge, în fiecare an, la 78% din totalul încasărilor din acest domeniu la nivel național.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ile este nemulțumit, însă, de lipsa de reacție a autorităților în această perioadă. "Toată lumea mișcă ceva în turism, doar noi așteptăm să vedem ce se întâmplă. E o chestie de asumare, dar postura asta în care stăm să așteptăm mă face să mă întreb: suntem oare prea precauți sau suntem prea proști?", s-a întrebat el retoric.
Patronat: 90% din hotelurile din România nu au terase care să permită un mic dejun sau cină în condiții normale
Aproximativ 90% dintre cele 1.800 de hoteluri din România nu au terase care să le permită să le ofere clienților condiții normale pentru micul dejun sau cină, ținând cont în același timp de regulile impuse de autorități privind protecția împotriva Covid-19, explică președintele FIHR.
"Din cele 1.800 de hoteluri din România, estimarea noastră este că 90% nu au suficient spațiu la terase care să permită clienților să ia micul dejun sau cina în condiții normale. Pentru noi e aproape imposibil să funcționăm fără restaurantele de interior", a spus Ile.
CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Jobful pregătește intrarea pe piața din India și o evaluare de 10 milioane euroPotrivit acestuia, hotelierii se așteptau ca la 15 iunie să poată deschide și interioarele restaurantelor, iar faptul că acest lucru nu s-a întâmplat afectează și mai grav o industrie care a fost anulată în ultimele trei luni.
"Hotelurile cu flux mare de turișt, de tip resort, sunt obligate să limiteze timpul de stat la masă sau să servească mâncarea în sistem take away, iar oamenii să o mănânce unde pot", a afirmat Ile.
Patronatele au făcut apel la administrațiile locale pentru ca acestea să fie mai indulgente privind extinderea teraselor pe domeniul public în această perioadă.