PROFIT NEWS TV Iulia Dorobanțu, co-fondator Charger.ro: Am observat un interes foarte mare, în special din partea companiilor, pentru implementarea de stații de încărcare. Este foarte mult loc de dezvoltare

Startup-ul săptămânii   
PROFIT NEWS TV Iulia Dorobanțu, co-fondator Charger.ro: Am observat un interes foarte mare, în special din partea companiilor, pentru implementarea de stații de încărcare. Este foarte mult loc de dezvoltare

Deși este încă la început în România, piața de soluții și servicii de green-tech pentru consum personal și companii este extrem de dinamică, care se dezvoltă rapid, spune, la emisiunea Startup-ul Săptămânii de la PROFIT NEWS TV, Iulia Dorobanțu, co-fondator Charger.ro, startup care centralizează de la soluții de încărcare pentru mașini electrice și plug-in hibrid, la soluții pentru smart city, mobilier urban, solar și senzori pentru calitatea aerului

„În mod evident, piața este mai la început decât în vestul Europei sau decât în SUA, dar am descoperit producători și dezvoltatori atât de hardware, cât și de software foarte interesanți și care merită scoși în față și puși în legătură cu potențiali clienți, ceea ce încercăm noi să facem. Este o piață extrem de dinamică, care se dezvoltă foarte rapid, mai ales la nivelul tehnologiei, bineînțeles și foarte flexibilă atât în sens pozitiv, cât și negativ, dar noi credem că e potențial foarte mare în zona asta”, mai spune aceasta.

Charger.ro a fost fondat de Iulia Dorobanțu, Cristian Danciu, Adrian Țuțuianu și Aurel Basuc ȋn anul 2021, după succesul startup-ului Green Spots, producătorul de încărcătoare solare urbane, stații de încărcare pentru trotinete și mobilier urban inteligent, ca o platformă online de tip marketplace pentru consultanță la obținerea finanțării, implementare, mentenanță și management de soluții de energie verde.

Urmărește-ne și pe Google News

„Pentru noi e un focus acum zona de companii, pentru că acolo am descoperit o cerere poate mai mare decât în zona persoanelor fizice, cu toate acestea platforma e deschisa tuturor și ne propunem să investim foarte mult în ea, în următoarele două luni. Ne concentrăm momentan pe zona de amenajare publică, pe mobilitate, pe micro-mobilitate electrică”, adaugă ea.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
PROFIT NEWS TV Alexandru Vesa, cofondator AIminded: Căutăm finanțare de 400.000 de euro. Vrem să ne extindem în Ungaria și Polonia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandru Vesa, cofondator AIminded: Căutăm finanțare de 400.000 de euro. Vrem să ne extindem în Ungaria și Polonia

Startup-ul oferă clienților atât un portofoliu de soluții, cât și consultanță și mentenanță pentru acestea.

„Vrem să introducem și zona de potrivire cu partea de surse de finanțare pentru astfel de soluții, inclusiv pe site și, ulterior, odată ce va creste portofoliul, și zona de service și mentenanță pentru soluțiile pe care le-am implementat”, precizează Iulia Dorobanțu.

În ceea ce privește implementarea stațiilor electrice la nivel național, ea consideră că România stă bine la acest capitol, față de alte țări.

„Am observat un interes foarte mare, în special din partea companiilor, cred că sectorul privat cumva a făcut un pas în față și susține zona publică în a oferi astfel de soluții. Cred însă că mai este loc, de aceea și noi am decis să pornim acest proiect. Este foarte mult loc de dezvoltare. Dar sunt într-adevăr județe unde sunt mult mai multe puncte de încărcare, precum în vest”, mai spune co-fondatoarea Charger-ro.

PROFIT NEWS TV Matei Moloș, cofondator Directimo: Până la finalul anului viitor dorim să acoperim 25 de destinații internaționale. Suntem în proces de a atrage 2 milioane de euro CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Matei Moloș, cofondator Directimo: Până la finalul anului viitor dorim să acoperim 25 de destinații internaționale. Suntem în proces de a atrage 2 milioane de euro

Recent, startup-ul a atras o investiție de 245.000 euro de la un grup de investitori, ȋntr-un proces coordonat de Bravva Angels, prima comunitate de investitori business angel din Romania dedicată susținerii startup-urilor cu cel puțin o femeie fondator. Investitorul principal din această această rundă este ATM Ventures (Dan și Marius Ștefan - Autonom), alături de un grup de business angels persoane fizice.

„A fost un proces nici greu, dar nici ușor. Am pornit de la început cu misiunea de a ridica această finanțare, deci cumva a venit natural. Am avut perioada aceea de acceleratoare care ne-a ajutat să ne definim acel business plan pe care urma să-l prezentăm, ca apoi când am mers către investitori să fi fost mult mai simplu și noi mult mai siguri pe ceea ce noi oferim.

Cred că atât business angelii cât și investitorii mai mari s-au uitat nu neapărat la tracțiune, la câți clienți am avut, existau și lucrurile acestea și bineînțeles că au dat un vot de încredere și au arătat că știm ceea ce facem și că există o piață pentru ceea ce vrem să facem, cât s-au uitat la echipă, la noi, la idee, foarte mult la problemă, la faptul că există o problemă suficient de mare încât să existe o soluție în acest sens. Cred că au crezut foarte mult în noi”, afirmă antreprenoarea.

PROFIT NEWS TV Ion Mocanu, fondator CardioMedive: Suntem în căutarea unei finanțări, avem nevoie de 800.000 de euro. Produsul poate înlocui anumiți jucători existenți CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ion Mocanu, fondator CardioMedive: Suntem în căutarea unei finanțări, avem nevoie de 800.000 de euro. Produsul poate înlocui anumiți jucători existenți

În următoarele luni, startup-ul, cu finanțarea primită, se va concentra pe a crește echipa, dezvoltarea platformei și pe promovarea acesteia și a soluțiilor existente. 

„Avem în plan și internaționalizarea, dar nu pentru 2023. Ne propunem întâi să creștem la nivel național și mai apoi la nivel regional. Vom vedea la momentul respectiv. Creșterea poate veni din mai multe direcții. Este un avantaj dacă există companii care sunt prezente și în România și care au parteneri sau chiar ele sunt și în țările vecine, asta poate fi o strategie destul de sigură. Odată ce ai livrat bine poți să mergi mai departe și să menții o relație cu acel client.

Pe de altă parte, noi credem foarte mult și într-o piață a utilizatorului final, într-o piață B2C mare care se va dezvolta prin investițiile pe care le vom face în educație în acești primi ani de prezentare a produsului și credem că și acolo există o potențială scalare poate mai de volum decât în zona companiilor”, precizează aceasta.

PROFIT NEWS TV Iulia Caizer, co-fondator QuickLegal: Vrem să atragem o primă rundă de finanțare de 250.000 de euro, iar în următorii 3 ani să ne extindem în regiunea CEE CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Iulia Caizer, co-fondator QuickLegal: Vrem să atragem o primă rundă de finanțare de 250.000 de euro, iar în următorii 3 ani să ne extindem în regiunea CEE

Până în prezent, platforma a agregat peste 30 de producători, iar la anul Iulia Dorobanțu estimează că va trece de 100.

„Există multe provocări. De exemplu dezvoltarea echipei și găsirea de oameni care să fie interesați de un startup care prezintă un anumit risc, zona de implementare a soluțiilor, unde facem lucrări fizice și trebuie să fim foarte atenți la echipele pe care le cooptăm. Există riscuri operaționale, cât și interne de echipă.

Sunt foarte multe informații noi. Este destul de dificil și e o muncă zilnica să ții pasul cu tehnologiile care apar în Europa. Noi vrem să aducem și aducem și acum în portofoliu producători la nivel regional și europeni. Deci sunt provocări pe foarte multe verticale”, adaugă ea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iulia dorobanțu
charger.ro
masini electrice