Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, la finele lunii septembrie, că a sancționat cu avertisment scris companiie Omniasig VIG, Groupama și Grawe pentru nerespectarea unor obligații privind procedura instrumentării și lichidării daunelor. Acum, instituția a transmis Profit.ro că sacțiunile au fost aplicate în urma unor controale ce au vizat modul de instrumentare și de soluționare a dosarelor de daună RCA, în perioada martie-mai 2020.
"Verificarea s-a realizat prin sondaj, iar unele dintre obligațiile nerespectate de către cei trei asigurători, pentru care ASF a aplicat măsura sancționării cu avertisment scris, sunt cele prevăzute de Norma 20/2017 privind asigurările auto din România, precum și de Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie", conform instituției.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În cazul Grawe România, sancțiunea a fost aplicată pentru nerespectarea unor obligații privind documentația aferentă reconstatării daunelor, neplata la termen a daunelor și nerespectarea unor obligații în situația neaprobării pretențiilor de despăgubire.
La Omniasig VIG, asigurător din Top 5, avertismentul scris a fost dat pentru neplata unor penalități și nerespectarea unor termene în cazul reconstatării daunelor.

Groupama Asigurări a primit avertisment scris pentru nerespectarea unor termene pentru comunicarea valorii maxime de despăgubire, netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, plata cu întârziere a unor dosare de daună și neplata unor penalități.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital. Instituția contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți.