Băncile au luat de la BNR peste 12 miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii 6 ani

Băncile au luat de la BNR peste 12 miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii 6 ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 aug 2018

Băncile au împrumutat de la Banca Națională a României 12,2 miliarde de lei într-o operațiune repo, cea mai mare ca volum după octombrie 2012.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

BNR a revenit cu o operațiune repo luni, după ce săptămâna trecut n-a mai organizat o astfel de licitație prin care băncile pun titluri de stat gaj pentru a împrumuta bani la 7 zile la nivelul dobânzii cheie, de 2,5% în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Prin operațiunile repo, BNR introduce lichiditate în sistemul bancar, lucru ce duce la scăderea dobânzilor. Ratele ROBOR la fixingul de la ora 11 au scăzut de la 2,86% la 2,75%, pentru scadența overnight, și la 2,81% de la 2,91% vineri, pentru scadența la o săptămână. Este de așteptat ca scăderea să continue și mâine.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

BNR a reluat operațiunile repo în luna august, după o pauză de 8 luni, în condițiile unei creșteri substanțiale a ratelor interbancare de la începutul anului, urmare a creșterii inflației și a dobânzii cheie de la 1,75% la 2,5%.

La o licitație din 6 august, băncile au atras 10,5 miliarde de lei de la BNR, iar pe 13 august au luat 4,1 miliarde de lei.

GRAFIC BCR sesizează o evoluție îngrijorătoare: Firmele care compun o treime din economie au terminat combustibilul. Creșterea este adusă doar de industriile cu tehnologie medie-înaltă CITEȘTE ȘI GRAFIC BCR sesizează o evoluție îngrijorătoare: Firmele care compun o treime din economie au terminat combustibilul. Creșterea este adusă doar de industriile cu tehnologie medie-înaltă

Suma atrasă, de 12,2 miliarde de lei, la licitația de luni este cea mai ridicată după octombrie 2012. Volumul mare tras de bănci poate fi explicat prin împrumuturile mai mari luate de Ministerul Finanțelor în ultima lună, dar și prin faptul că băncile sunt în perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.

În perioada ianuarie-iulie, sistemul bancar a fost, per ansamblu, pe excedent net de lichiditate, însă acesta a fost distribuit inegal, în condițiile în care primii 5-6 mari jucători concentrează excesul de depozite de la clientelă. Începând cu aprilie, BNR a început să influențeze piața în sensul creșterii suplimentare a dobânzilor, după ce a tras lichiditatea excedentară prin operațiuni de atragere depozite, atractive pentru bănci, având în vedere că sunt plătite la nivelul dobânzii cheie, mai mult cu un punct procentual față de dobânda obținută la facilitatea de depozit.

După ce a întărit politica monetară, în contextul în care inflația anuală ajunsese în prima parte a verii la 5,4%, cu mult peste ținta de 1,5-3,5%, BNR a estimat în ultimul raport o calmare a creșterii prețurilor, cu o revenire la 3,5% la finele anului, mai ales ca urmare a efectului de bază.

Creșterea dobânzilor a venit cu emoții pentru cei cu rate la bancă, în contextul în care ai fost nevoiți să scoată din buzunar din ce în ce mai mulți bani. ROBOR la 3 luni, indicatorul utilizat la calculul dobânzilor variabile pentru cele mai multe credite în lei, a crescut de la 0,8-0,9% în vara anului trecut la 1,8% în toamna anului trecut, după care să ajungă la peste 2%, cu un nou salt spre 3% și peste începând cu aprilie, când BNR s-a axat pe creșterea mai accelerată a dobânzilor în piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
evolutie robor
crestere robor
repo
lichiditate banci