Banca Națională a României a majorat ușor, cu 0,1 puncte procentuale, prognoza de inflație pentru 2019 la nivelul de 3% și estimează că rata inflației va fi de 3,1% în 2020. Guvernatorul spune că anticipațiile inflaționiste rămân sub control, dar că există pericolul ca acestea să fie deteriorate de declarațiile publice ale oficialilor guvernamentali care atacă banca centrală sau de măsuri fiscale precum Ordonanța 114.
Progonza de inflație pentru 2020 a fost redusă cu 0,1 puncte procentuale, explică Isărescu.
Rata inflației a fost de 3,3% la finele lui 2018, în intervalul țintit de 2,5% +/- 1 punct procentual.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
„Inflația arată foarte bine, să nu ne batem joc de ea. S-a coborât inflația de la 5,4% cu o dobândă de doar 2,5%”, spune Isărescu. „Cum am reușit? Cu păstrarea anticipațiilor, păstrarea încrederii, și constatăm că nu ne place încrederea în banca națională”, adaugă guvernatorul, cu referire la declarațiile repetate ale lui Darius Vâlcov, consilier la premierului Viorica Dăncilă, pe care nu l-a numit direct.
Guvernatorul mai spune că lucrurile sunt sub control în România din perspectiva inflației și a anticipațiilor inflaționiste, dar că lucrurile se pot deteriora ca urmare a climatului politic și a măsurilor fiscale.
„Deteriorarea anticipațiilor se poate face foarte rapid. O bună parte public din populație a înțeles că arma principală a acestei instituții este dobânda și vine cineva și-ți blochează dobânda prin OUG, ce impact să aibă asupra inflației? Se duce în sus!”, spune Isărescu.
Isărescu mai adaugă că Ordonanța 114, adoptată la finele anului trecut, și prin care au fost introduse mai multe taxe sectoriale, printre care și o taxă pe activele bancare, legată de rata ROBOR, are implicații pe cursul de schimb, pe dobânzi și pe credibilitatea țării.