Comisia Europeană închide ancheta privind ajutorul de stat incompatibil de la Oltchim, la 3 ani de la falimentul companiei

Comisia Europeană închide ancheta privind ajutorul de stat incompatibil de la Oltchim, la 3 ani de la falimentul companiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 iun 2022

Comisia Europeană a închis o anchetă aprofundată privind sprijinul acordat de către statul român fostei companii petrochimice Oltchim, intrată în faliment în mai 2019, constatând că a rămas fără obiectul investigației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În decembrie 2018, Comisia a stabilit că Oltchim a primit ajutoare incompatibile cu legislația UE în valoare de aproximativ 335 de milioane de euro și a cerut Guvernului României să recupereze suma de la companie. Decizia a fost constestată de administratorii judiciari ai Oltchim la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Un an mai târziu, în decembrie 2019, CJUE a constatat că Executivul UE nu a reușit să demonstreze că două dintre măsurile de sprijin considerate incompatibile - neexecutarea datoriilor și anularea datoriilor - constituiau ajutoare de stat și, prin urmare, a anulat parțial decizia Comisiei din 2018.

Prim verdict în conflictul americanilor care vor să investească în Oil Terminal cu Chimcomplex pentru deal-ul Oltchim: proprietarul Oltchim trebuie să plătească americanilor peste 2 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Prim verdict în conflictul americanilor care vor să investească în Oil Terminal cu Chimcomplex pentru deal-ul Oltchim: proprietarul Oltchim trebuie să plătească americanilor peste 2 milioane de dolari

“Ca urmare a hotărârii Tribunalului, investigația formală a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce privește cele două măsuri în cauză”, arată acum Comisia.

Între timp, însă, Oltchim a intrat în faliment, după finalizarea cu succes a vânzării cu 127 milioane euro a principalelor active de producție către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza.

“În consecință, investigația Comisiei a rămas fără obiect și, prin urmare, Comisia și-a închis investigația”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
comisia europeana
ajutor de stat oltchim
faliment oltchim
investigatie aprofundata