CONFIRMARE Vodafone România se divizează parțial și transferă turnurile de antene către Vodafone Towers, companie recent înființată pentru închirierea acestora. Majorare de capital cu aproape 2 miliarde de lei

CONFIRMARE Vodafone România se divizează parțial și transferă turnurile de antene către Vodafone Towers, companie recent înființată pentru închirierea acestora.  Majorare de capital cu aproape 2 miliarde de lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 6 ian 2021

Vodafone România, al doilea jucător local de telefonie mobilă, a transferat infrastructura pasivă (stâlpi, turnuri ș.a.) a companiei către Vodafone Towers, firmă înființată în primăvara 2019 și anunțată în premieră de Profit.ro, demers care urmărește îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea costurilor de capital și diminuarea duplicării elementelor de rețea, confirmând informațiile anunțate în vară de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Hotărârea acționarilor societății divizate (Vodafone România - n.r.) de a separa din punct de juridic infrastructura societății divizate prin transferul activității divizate către Vodafone Towers corespunde strategiei grupului Vodafone și a altor operatori majori de telecomunicații, inclusiv Deutsche Telekom, Telefonica și Orange. Obiectivul este de a dezvolta mai eficient infrastructura pasivă dedicată sectorului de telecomunicații și, în consecință, îmbunătățirea randamentului acestor active. La nivel de grupuri de turnuri pan-europene, investitorii axați pe infrastructură ar trebui să găsească oportunitatea atractivă, astfel de investiții fiind utilizate pentru a îmbunătăți calitatea rețelei și experiența clienților", se arată în documentul companiei, prezentat atunci de Profit.ro.

Divizarea Vodafone România va permite o mai bună supraveghere a activelor-cheie ale infrastructurii și va crea noi oportunități de afaceri prin închirierea site-urilor și eficientizarea costurilor în cadrul portofoliului.

De asemenea, operațiunea va conduce la creșterea capacității de a implementa cele mai bune practici în cadrul portofoliului și a pregăti o utilizare crescută a datelor și lansarea optimizată a 5G, precum și la oportunitatea de a explora servicii oferite suplimentar celor de bază, creând astfel noi fluxuri de venituri.

Un alt avantaj al operațiunii este crearea flexibilității financiare prin poziționarea unui bun valoros pentru atragerea unor noi investitori externi.

Vodafone continuă litigiul cu Consiliul Concurenței. Recurs după doi ani și jumătate CITEȘTE ȘI Vodafone continuă litigiul cu Consiliul Concurenței. Recurs după doi ani și jumătate

În urma divizării și transferului de active, Vodafone România își va diminua capitalul social cu 4,13 milioane de lei, la 66,42 milioane de lei, în timp ce Vodafone Towers va proceda la majorarea capitalului social cu aproape două miliarde de lei, prin emiterea unui număr de 199.954.080 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

Toți angajații Vodafone România care își desfășoară activitatea în legătură cu activitatea divizată vor fi transferați la Vodafone Towers.

În luna aprilie 2020, Profit.ro a anunțat în premieră că grupul britanic Vodafone a înființat în România o companie care va avea ca obiectiv închirierea turnurilor de antene de telecomunicații ale subsidiarei locale, operațiunea fiind parte a unui proces care va genera la nivelul grupului, conform prețurilor de referință ale pieței de închiriere, venituri anuale de 1,7 miliarde de euro și un rezultat operațional înaintea cheltuielilor cu dobânzile, impozitele, deprecierea și amortizarea activelor (EBITDA) de 900 milioane de euro. 

"Având în vedere amploarea și calitatea infrastructurii noastre, credem că există o oportunitate substanțială de deblocare a valorii pentru acționari, în timp ce captăm beneficiile industriale semnificative ale partajării rețelei pentru societatea digitală. Suntem concentrați pe executarea acestei priorități strategice în următoarele 18 luni", declara șeful Vodafone Group, Nick Read, anterior, în iulie 2019.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România: Companiile vor căuta să-și digitalizeze business-ul. Atenție la securitatea cibernetică! CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Mihnea Rădulescu, business director Vodafone România: Companiile vor căuta să-și digitalizeze business-ul. Atenție la securitatea cibernetică!

TowerCo, care va deveni operațională în luna mai, va deține cel mai mare portofoliu de turnuri din Europa, care cuprinde aproximativ 61.700 de turnuri din 10 țări, cu 75% din aceste site-uri pe piețele majore din Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

"Pe baza valorilor de referință ale pieței pentru ratele de închiriere ale chiriașilor, veniturile terților existente și baza de costuri atribuibilă, TowerCo ar putea genera venituri anuale proporționale și EBITDA de aproximativ 1,7 milirde de euro, respectiv 900 milioane de euro. CAPEX-ul anual de întreținere și expansiune atribuit de TowerCo ar putea ajunge până la 200 de milioane de euro. Profilul financiar final al TowerCo poate varia de la aceste cifre, în funcție de activele incluse, indiferent dacă activele sunt controlate în totalitate și ratele de închiriere ale chiriașilor pe care Vodafone decide să le stabilească", este calculul grupului.

Vodafone Towers România îi are ca administratori pe Ioan Cătălin Buliga, director tehnic al Vodafone România, Marius Corcoman-Târcolea, director financiar al Vodafone România, și Livia Dumitrescu, director juridic în cadrul operatorului.

Vodafone România este al doilea jucător local de telecomunicații mobile după cifra de afaceri și numărul de clienți. Compania a preluat, ca parte a unui proces internațional, operatorul prin cablu UPC România.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
divizare partiala
vodafone towers
turnuri
transfer