Noi fabrici pregătite. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
România ocupă poziția de lider detașat pe piața cerealelor din Uniunea Europeană, cu un nivel de export mult peste celelalte țări membre.
Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe acest orizont de timp, iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României.
Numărul de elevi din învățământul preuniversitar românesc a fost, în anul școlar 2023-2024, de 2.875.900, în scădere față de anul școlar anterior cu aproape 15.000 de elevi.
Economia Uniunii Europene a crescut cu 0,2% și cea a zonei euro cu 0,1%, în trimestrul patru din 2024, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în ambele zone, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Banca Națională a României a menținut neschimbate dobânzile în ședința de politică monetară, în linie cu așteptările analiștilor. BNR se așteaptă ca inflația să se mențină mai ridicată decât în proiecția anterioară. Politica fiscală este menționată de banca centrală între sursele de incertitudini, alături de dinamica salariilor, prețurile la energie și alimente sau incertitudinile externe.
Cifra de afaceri a companiilor din piața de ceasuri și bijuterii din România a crescut cu 6% față de 2022 și a fost cu 187% mai mare decât în 2014, până la nivelul record de 2,8 miliarde de lei în 2023, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.
România a început 2025 cu o creștere medie anuală a prețurilor de 5%, în ușoară scădere în ianuarie. Majoritatea alimentelor sunt mai scumpe față de acum un an, în timp ce creșterea este mai accentuată în cazul produselor nealimentare și al serviciilor.
Rata anuală a inflației a coborât de la 5,1% la 5% în ianuarie. Inflația lunară a accelerat însă, pe fondul scumpirii unor alimente și mai ales a gazelor, combustibililor și a unor servicii.
Creșterea economică a României a fost de doar 0,9% anul trecut, mult sub estimările inițiale, arată datele semnal de la Statistică.