Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, spune că economia românească va avea parte de o „aterizare hard” și „very hard” dacă instabilitatea politică va continua.
La o zi după trecerea istorică a cursului de 5 lei pentru un euro, ministrul anunță că va exista o dezbatere publică în ceea ce privește majorarea taxelor și spune că este nevoie de o „reformă fiscală”.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Ministrul Tánczos Barna a făcut aceste declarații la Summitul Romanian Business Leaders, la care a participat și președintele interimar Ilie Bolojan.
„Mai avem nevoie de un pilot, dar situația este gestionabilă”
„Este posibilă o aterizare hard, să nu zic nu soft, pentru că nu e credibilă – very hard în cazul în care continuă instabilitatea politică. În cazul în care începem măsurile, aterizarea este gestionabilă.
Depinde de unde aterizăm, deficitul este de 8,6%. Depinde cine conduce avionul, cine este pilotul și pista de aterizare, de cât de rezilientă este economia. Ea e solidă, mai avem nevoie de un pilot, dar situația este gestionabilă”, a spus Tánczos Barna, citat de cursdeguvernare.ro.
Ministrul Finanțelor a subliniat că „situația financiară nu e deloc ușoară, dar este gestionabilă”.
El a mai spus că în urmă cu o zi a avut „o discuție lungă” cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru că „în aceste momente comunicarea dintre BNR, Ministerul Finanțelor, ministerele de resort și sistemul bancar sunt vitale”: „Comunicarea este vitală pentru o stabilitate pe termen scurt și pe termen mediu.
Ceea ce trebuie să asigurăm noi în această perioadă, în aceste zile extrem de fluide, cu mesaje contradictorii și cu multă propagandă, este stabilitatea din partea instituțiilor statului. Atât la Ministerul Finanțelor, cât și la BNR, am găsit soluții de stabilizare și de predictibilitate în ceea ce privește politicile monetare, politicile fiscale și de la UE”.
Despre devalorizarea leului, ministrul Tánczos a spus că „este un prag psihologic” și că „nu este atât de mare presiunea”, argumentând că „există suficieni bani în rezerva” Băncii Naționale a României.

„Pragul psihologic de 5 lei – acesta este un prag psihologic. Presiunile sunt mai mari, apar și știrile fake news. Nu este atât de mare presiunea, există suficienți bani în rezervă, suficient profesionalism și stabilitate la BNR pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar gestionabilă.
Avem un buffer consistent care ne asigură finanțarea cheltuielilor publice pe termen scurt și mediu. Avem încasări care ne dau speranța că economia va rămâne robustă și performantă. Chiar dacă primele 3 luni nu au fost cele mai bune, luna aprilie este o lună cu rezultate bune care arată că economia încă performează – impozitele, accizele, taxele arată în continuare că economia României este robustă”, a mai spus ministrul.
„Acum o săptămână, aș fi spus că anul 2025 se termină fără modificări substanțiale pe partea de venituri”
Întrebat de către jurnaliștii prezenți la eveniment dacă românii s-ar putea aștepta la măriri de taxe și impozite, în contextul instabilității din prezent, Tánczos Barna a spus că în iunie trebuie să aibă loc o „dezbatere publică, înainte de orice decizie politică”.
„Nu se pot face majorări de taxe și impozite fără consultare publică – nu se poate repeta ce s-a mai făcut în trecut. Trebuie să întrebăm cetățenii și companiile care plătesc accizele. Trebuie dezbătute public și implementate. Nu văd ca aceste impozite să fie implementate pe 1 iunie, în niciun caz în mai. În iunie, o dezbatere publică trebuie să aibă loc înainte de orice decizie politică. Situația politică oferă o nouă doză de incertitudine, dar este obligatorie o consultare publică.

Este nevoie de o reformă fiscală. Acum o săptămână aș fi spus că anul 2025 o să se termine fără modificări substanțiale pe partea de venituri (taxe și impozite), dar după alegeri trebuie reanalizat de către cei care vor fi la conducere. Cine va fi, o să decidem sau o să decidă Parlamentul în următoarele săptămâni. Dar fiscal, lucrurile nu stau atât de rău”, a adăugat ministrul de Finanțe.
Premierul demisionar Marcel Ciolacu, precum și ministrul Finanțelor au spus în repetate rânduri că în acest an nu vor crește taxele.
„Atâta timp cât sunt eu ministru, nu cresc taxele. În 2025, mergem pe taxele și impozitele actuale”, declara în ianuarie Tánczos Barna, la finalul unei întâlniri de lucru cu premierul de atunci. Nu vor avea loc modificări nici în ceea ce privește TVA sau cota unică. Nu mărim și nu renunțăm la cota unica anul acesta. Excludem o creștere a TVA”, a spus atunci și premierul Ciolacu.
Ministrul finanțelor mai spunea că modificările de taxe și impozite vor fi discutate cu șase luni înainte: „Intrăm pe acea regulă de șase luni. Nici în 2025, nici în 2026 nu vor mai fi decizii de taxare, impozitare, fără a fi analizate, dezbătute cu partenerii sociali, cu antreprenorii și anunțate cu șase luni înainte. Acesta este un parcurs normal și trebuie să intrăm pe această normalitate începând cu 2025”.