Cartel Alfa cere președintelui Dan să intervină pentru transferul unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator, ca să fie respectată o decizie a Organizației Internaționale a Muncii

Economie   
Cartel Alfa cere președintelui Dan să intervină pentru transferul unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator, ca să fie respectată o decizie a Organizației Internaționale a Muncii

CNS Cartel Alfa îi solicită președintelui Nicusor Dan, într-o scrisoare deschisă, potrivit prerogativelor sale constituționale, să ceară Guvernului și Parlamentului începerea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator, în contextul măsurilor excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, al inflației galopante și al injustiției sociale. Acest demers ar reechilibra distribuția sarcinilor fiscale între lucrători și capital, susțin sindicaliștii.

Transferul de taxe de la angajator la angajat efectuat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 79/2017 a creat „un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr 102 a Organizației Internaționale a Muncii”, se arată în scrisoarea deschisă a CNS Cartel Alfa, adresată președintelui Nicușor Dan, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată menționează că, în continuare, OUG 79/2017 își exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un „abuz incalificabil” al instituțiilor „democratice” ale statului.

Pachetul fiscal, prezentat în Parlament. Sinteza tuturor măsurilor pe care Guvernul își asumă răspunderea pentru a reduce imensul deficit bugetar CITEȘTE ȘI Pachetul fiscal, prezentat în Parlament. Sinteza tuturor măsurilor pe care Guvernul își asumă răspunderea pentru a reduce imensul deficit bugetar

„În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român care au ca menire reprezentarea și apărarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel ALFA s-a adresat în anui 2022 Organizației Internaționale a Muncii (OIM), reclamând încălcarea Convenției nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009. Pe data de 14 iunie 2025, a fost adoptată Decizia privind Raportul Comitetului înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel ALFA; referitoare la nerespectarea de către România a convenției respective”, arată sursa citată/

Cartel Alfa precizează că Raportul Comitetului arată că în România contribuțiile totale de asigurare datorate de angajații protejați depășesc 50% din totalui resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V și VIII ale Convenției, pe care România le-a acceptat.

„Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depășește 50% din totalul resurselor alocate protecției angajațiior, soților, soțiilor și copiilor acestora, în conformilate cu articolul 71 alinealul (2) din Convenție. Comitetul reamintește importanța prevederilor articolului 71 alineatul (3) din Convenție și are încredere că Guvernul se va asigura că studiile și calculele actuariale necesare privind echilibrul financiar sunt efectuate înainte de orice modificare a prestațiilor, a ratei contribuțiilor de asigurare sau a impozitelor alocate pentru acoperirea evenimentelor neprevăzute. În cele din urmă, Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unor soluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială. Comitetul reamintește, de asemenea, Guvernului că are opțiunea de a beneficia de asistența tehnică a Biroului", arată CNS Cartel Alfa, citând din Decizia OIM.

Sindicaliștii Cartel Alfa precizează că, în pofida acestor lucruri, decidenții politici din Guvern și din Parlament, „sub înfluența lobby-iștilor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern și Președinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor”, nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliulul de Administrație al OIM vizând nerespectarea unei Convenții OIM, ratificată de România.

„Domnule Președinte, în conjunctura actuală, cu măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale, în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societății, cu reforma deficitară a energiei, care are ca efeci creșterea substanțială a prețurilor la energie electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, așa-numiții «băieți deștepți», cu inflația galopantă, care scade puteric nivelul de trai al cetățenilor, demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor și ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital și îndeplinirea unuia dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiției sociale”, se arată în scrisoarea deschisă adresată președintelui Nicușor Dan.

În acest context, sondicaliștii îi solicită acestuia „expres” să se adresese Guvernului și Parlamentulul solicitând „demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartel alfa
taxe sociale
organizatia internationala a muncii
nicusor dan