Coreea de Nord este ”dispusă” să participe la negocieri cu Statele Unite, a anunțat duminică delegația sa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, a anunțat președinția sud-coreeană, relatează AFP, citat de News.ro.
În cadrul unei întâlniri cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, delegația nord-coreeană ”a convenit că negocierile intercoreene și relațiile Nordului cu Statele Unite ar trebui să se îmbunătățească, în același timp”, potrivit unui comunicat al Președinției.
Cu câteva ore mai înainte, Phenianul a afirmat că ultimele sancțiuni americane sunt un ”act de război”.
”Așa cum am repetat în mai multe rânduri, noi considerăm orice restricție care nu se impune un act de război”, a subliniat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat publicat de KCNA.
Președinția sud-coreeană a făcut anunțul de duminică după ce generalul Kim Yong-chol, șeful delegației de opt reprezentanți nord-coreeni, s-a întâlnit cu Moon Jae-in, înaintea ceremoniei de închidere a JO.
Fiica președintelui Donald Trump, Ivanka, ia parte la ceremonie.

Oficiali americani au exclus orice întâlnire cu delegația Nordului.
Washingtonul a anunțat că nord-coreeni s-au retras de la o întâlnire cu vicepreședintele Mike Pence la ceremonia de deschidere a JO.
Apropierea între cele două Corei este considerată, însă, o încercare a Phenianului de a dezbina Seulul și Washingtonul.
Trump a anunțat vineri impunerea unor noi sancțiuni Coreei de Nord.
Phenianul a lăudat în comunicatul de duminică de dinaintea anunțului Seulului, modul în care cele două Corei au colaborat în timpul JO, însă a subliniat că Statele Unite ”au adus amenințarea războiului în peninsula coreeană prin sancțiuni la scară largă” chiar la sfârșitul JO, scrie BBC.
Peninsula Coreea a fost împărțită în urma războiului din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace, ceea ce înseamnăcă cele două țări surori se află, teoretic, în continuare în război.