Deficitul de cont curent s-a redus în primul trimestru din 2023. Scad investițiile străine

Deficitul de cont curent s-a redus în primul trimestru din 2023. Scad investițiile străine
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 mai 2023

Deficitul de cont curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 5 miliarde de euro în primele trei luni din 2023, în scădere cu 425 de milioane de euro față de aceeași perioadă din 2022. Evoluția vine pe fondul scăderii deficitului din comerțul cu bunuri și al creșterii excedentului din servicii. Luna martie arată o înrăutățire a situației comparativ cu februarie.

Contul curent a atins un deficit de 9,3% din produsul intern brut anul trecut, cel mai ridicat din regiune. România avea un deficit extern ridicat și înainte de explozia prețurilor la energie de anul trecut, care a dus la înrăutățirea raportului de schimb, prin scumpirea importurilor de bunuri energetice.

Urmărește-ne și pe Google News

Balanța comerțului cu bunuri a înregistrat un deficit de 6,57 miliarde de euro în primele trei luni din acest an, comparativ cu 6,71 miliarde de euro în ianuarie-martie 2022.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În comerțul cu servicii, excedentul a crescut la 2,84 miliarde de euro, de la 2,26 miliarde de euro. Aici se remarcă creșterea excedentului din transport cu circa 100 de milioane de euro la 1,23 miliarde de euro și a celui din IT&C cu 139 de milioane de euro la 1,31 miliarde de euro. Sectorul turismului și-a redus deficitul de la 795 la 711 milioane de euro.

G7 avertizează în privința incertitudinilor economice globale și pericolul impasului din SUA privind plafonul datoriilor CITEȘTE ȘI G7 avertizează în privința incertitudinilor economice globale și pericolul impasului din SUA privind plafonul datoriilor

Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit de 461 de milioane de euro, față de un deficit de 255 de milioane de euro în ianuarie-martie 2022. Aici sunt incluse veniturile din remunerarea angajaților, cele din investiții, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană.

Contul de venituri secundare, unde sunt incluse și încasările și plățile administrației publice, precum și transferurile curente private, și-a redus excedentul de la 59 de milioane de euro la 35 de milioane de euro.

În ianuarie-februarie, deficitul extern se redusese cu 541 de milioane de euro, la 2,61 miliarde de euro, astfel că martie arată o ușoară deteriorare.

Analiștii se așteaptă ca în acest an deficitul să se reducă la 7,9% din PIB, dar să rămână în continuare cel mai ridicat din regiune.

O veste mai puțin bună este că și fluxul de investiții străine directe s-a redus în primele trei luni din 2023 la 2,59 miliarde de euro, față de 2,89 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2022. Investițiile străine reprezintă cea mai bună sursă de acoperire a balanței de cont curent cu fluxuri stabile de capital. În primul trimestru au intrat 2,95 miliarde de lei în participații de capital, inclusiv profit reinvestit, și au ieșit 358 de milioane de euro din rambursarea creditelor intragrup.

UE lansează prima licitație pentru achiziții comune de gaze. Cerere pentru 11,6 miliarde metri cubi CITEȘTE ȘI UE lansează prima licitație pentru achiziții comune de gaze. Cerere pentru 11,6 miliarde metri cubi

Investițiile străine directe au atins 10,7 miliarde de euro anul trecut, cel mai bun an de după criza financiară ca pondere în PIB la 3,7% și un nou record nominal.

Deficitul de cont curent s-a redus în primul trimestru din 2023. Scad investițiile străine

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
deficit cont curent
balanta de plati