Dificultățile economice din zona euro s-au extins

Dificultățile economice din zona euro s-au extins
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2024

Activitatea de producție în zona euro s-a contractat în martie mai mult decât în februarie, cererea continuând să scadă, arată rezultatele unui sondaj publicat marți, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în martie la 46,1 puncte, de la 46,5 puncte luna precedentă, sub pragul de 50 de puncte care separă o creștere de o contracție a economiei. Datele preliminare indicau un nivel de 45,7 puncte în martie, scrie Agerpres.

FOTO CFR Călători lansează curse directe spre Istanbul, prin Varna și Sofia CITEȘTE ȘI FOTO CFR Călători lansează curse directe spre Istanbul, prin Varna și Sofia

Indicele care măsoară producția, inclus în PMI, a urcat în martie la 47,1 puncte, de la 46,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau un nivel de 46,8 puncte.

"Datele sunt destul de descurajante, în ultimele opt luni industria a crescut gradual, dar încă este la un nivel redus. Progresele încă nu se materializează, pe fondul performanțelor sub așteptări din principalele economii ale zonei euro: Germania și Franța", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Comenzile noi au scăzut pentru a 23-a lună, chiar dacă fabricile au avut cel mai rapid ritm de reducere a prețurilor din noiembrie. Orice semn al atenuării presiunilor inflaționiste va fi bine primit de Banca Centrală Europeană, care încearcă să readucă inflația la ținta de 2%, scrie Reuters.

În plus, fabricile din zona euro și-au redus personalul din nou, deși directorii se așteaptă la o îmbunătățire a producției în viitor. Indicatorul privind viitoarea producție a urcat în martie la 57,4 puncte, de la 57,1 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023.

Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie