Președintele Donald Trump a anunțat luni impunerea unui tarif de 25% pentru importurile din Japonia și Coreea de Sud, începând cu 1 august, în cadrul unei noi campanii de presiune comercială globală. Decizia vine odată cu trimiterea primelor scrisori oficiale către parteneri comerciali, care anunță noile taxe, transmite Reuters.
”Dacă, din orice motiv, decideți să creșteți tarifele, atunci procentul cu care le majorați se va adăuga celor 25% pe care îi impunem noi”, a transmis Trump în scrisorile adresate liderilor celor două țări asiatice, publicate pe platforma sa Truth Social. Tariful pentru Coreea de Sud fusese deja anunțat la 2 aprilie, iar cel pentru Japonia este acum cu un punct procentual mai mare.
Într-o încercare de a oferi spațiu pentru negocieri, Trump a plafonat temporar tarifele la 10% până pe 9 iulie, dar a avertizat că noile taxe vor intra în vigoare de la 1 august. Până acum, doar Marea Britanie și Vietnamul au ajuns la acorduri pentru a evita majorările.
Piața reacționează negativ
Anunțul a afectat piețele financiare americane, care au înregistrat scăderi, în timp ce acțiunile companiilor auto japoneze listate în SUA au fost printre cele mai lovite: Toyota Motor a scăzut cu 4,1%, iar Honda Motor cu 3,8%.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că urmează să anunțe ”mai multe acorduri comerciale” în următoarele 48 de ore.
”Corespondența mea a fost plină cu propuneri de ultim moment. Urmează câteva zile intense”, a spus el la CNBC, fără a preciza ce țări ar putea obține înțelegeri.
UE speră într-un acord rapid, dar riscă tarife de 20%
Comisia Europeană speră încheierea unui acord până pe 9 iulie, în urma unor discuții ”constructive” între președinta Ursula von der Leyen și Trump, a declarat un purtător de cuvânt. Totuși, nu este clar dacă s-a realizat un progres semnificativ care să evite noile tarife.
În lipsa unui acord, tarifele pentru importurile europene ar crește de la nivelul actual de 10% la 20%, conform planului prezentat de Trump la 2 aprilie. Președintele american a amenințat și cu o taxă de 17% pentru exporturile agroalimentare din UE, fapt care accentuează tensiunile.
Cancelarul german Friedrich Merz a reiterat nevoia unui acord rapid pentru protejarea industriilor vulnerabile, precum cea auto și farmaceutică. Mercedes-Benz a anunțat luni o scădere de 9% a vânzărilor de vehicule în T2, invocând tarifele ca factor cheie.
Amenințare suplimentară pentru BRICS
Trump a mai transmis duminică că SUA finalizează mai multe acorduri comerciale și va anunța noile tarife până la 9 iulie. El a avertizat și țările membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud și noii membri: Egipt, Etiopia, Indonezia, Iran și EAU) că orice aliniere la ”politici anti-americane” va atrage un tarif suplimentar de 10%.
Anunțul a dus la deprecierea randului sud-african și a intensificat tensiunile geopolitice. Kremlinul a reacționat, susținând că BRICS nu este ”îndreptată împotriva niciunei terțe țări”, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.