Economia românească pare să încetinească în trimestrul al treilea. Industria suferă, dar comerțul se ține bine

Economia românească pare să încetinească în trimestrul al treilea. Industria suferă, dar comerțul se ține bine
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 sep 2024

Încrederea în economia românească s-a deteriorat în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce sugerează o nouă încetinire a produsului intern brut, după o performanță oricum slabă la jumătatea anului.

Indicatorul de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a scăzut la 103,4 puncte în septembrie, de la 104 puncte în august, pe fondul datelor mai slabe raportate de managerii companiilor din industrie și servicii, în timp ce sectorul comerțului retail a raportează cel mai mare optimism din ultimele 5 luni, iar încrederea consumatorilor a revenit ușor.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe ansamblul trimestrului al treilea, ESI a scăzut la 103,3 puncte, de la 103,8 puncte în trimestrul al doilea.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și a consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

Creșterea PIB a încetinit la 0,1% trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul precedent, de la 0,5%. Comparativ cu anul precedent, PIB a crescut în T2 cu 0,8% pe seria brută, față de 0,5% în T1 și 3% în T4 2022. Economiștii și-au redus deja prognozele cu privire la perspectivele de creștere economică în acest an și ar putea veni cu noi corecții.

„Prognoza noastră de creștere economică de 1,9% pentru 2024 ar putea fi revizuită în jos”, avertizează BCR, care se așteaptă însă ca datele privind dinamica PIB raportate de Statistică în ultima perioadă să fie revizuite în sus și să se alinieze astfel cu cele cu frecvență ridicată, inclusiv cu ESI.

Industria suferă

Încrederea în sectorul manufacturieri a continuat să scadă în septembrie (-0,3 puncte față de august), în condițiile în care managerii au devenit mai pesimiști cu privire la producția viitoare. În T2 industria a tras în jos dinamica PIB și ar putea avea o contribuție negativă și T3, estimează BCR. De altfel, și sondajul PMI arată o înrăutățire a situației industriei românești în iulie și august, în condițiile deteriorării industriei germane. „Producția industrială ar putea scădea pentru al doilea an la rând”, atrage atenția Vlad Ioniță, analist la BCR.

Managerii din sectorul serviciilor raportează o scădere a încrederii (-1,6 puncte), pe fondul reducerii afacerilor, a unei cereri mai mici și a unor așteptări mai slabe privind vânzările în perioada următoare. Serviciile sunt în scădere pe ansamblul trimestrului al treilea și BCR remarcă că deja sectorul au avut un impact negativ asupra creșterii economice în trimestrele precedente.

Încrederea consumatorilor a crescut în septembrie (+0,3 puncte) și se păstrează peste media pe termen lung. Populația estimează că situația financiară s-a îmbunătățit în ultimul an, dar se așteaptă la o deteriorare în viitor, „probabil ca urmare a îngrijorărilor privind posibilele creșteri de taxe de anul viitor”, arată Ioniță. Evaluările privind situația economică în următorul an s-au îmbunătățit, dar au scăzut intențiile de a face achiziții majore. În ansamblu, încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit ușor în trimestrul al treilea (+0,3 puncte). „O dovadă că consumul este de așteptat să rămână ridicat”, arată analiza BCR.

Comerțul cu amănuntul arată însă date îmbunătățire semnificativă în septembrie (+6,6 puncte), pe fondul creșterii vânzărilor, al scăderii stocurilor și al așteptărilor mai bune privind activitatea viitoare. Pe ansamblul trimestrului al treilea, datele din comerț sunt însă ușor sub cele din T2. Vânzările retail au crescut puternic în acest an, însă aportul la creșterea economică a consumului nu a fost pe mărimea așteptărilor, în condițiile în care importurile nete au crescut.

Construcțiile au înregistrat o ușoară creștere a optimismului managerilor în septembrie (+0,1 puncte), pe fondul așteptărilor privind creșterea angajărilor. Sectorul arată o creștere ușpară și pe ansamblul trimestrului al treilea (+0,6 puncte).

Indicele privind angajările viitoare a scăzut față de august la 102,5 puncte, de la 103,2 puncte, și de la 106,3 puncte în iulie, ceea ce ar putea indica o eventuală răcire a pieței muncii – în ultimele luni șomajul a crescut ușor, dar rata rămâne sub cea de la finele anului trecut.

BCR estimează că dinamica economică va accelera la 2,8% anul viitor, dar incertitudinea este ridicată din cauza măsurilor foarte probabile de consolidare fiscală.

La nivelul UE, ESI a rămas la 96,7 puncte, la fel ca în august. În zona euro, indicele a scăzut de la 96,5 puncte la 06,2 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
esi
incredere economie
crestere economica
crestere pib