Economist FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim

Economist FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Unul dintre cei mai importanți economiști ai Fondului Monetar Internațional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Fondul cu sediul la Washington DC și-a mărit ușor în această săptămână perspectivele de creștere globală, la 3,2% în 2024, și anticipează aceeași creștere în 2025, scrie News.ro.

Afacerile din industrie, în creștere CITEȘTE ȘI Afacerile din industrie, în creștere

”Când facem evaluarea riscului în jurul valorii de referință, șansele să avem o recesiune globală sunt destul de minime. În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie. Deci, a existat o rezistență extraordinară în ceea ce privește perspectivele de creștere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic și director al departamentului de cercetare la FMI, pentru Karen Tso de la CNBC, marți, la întâlnirea grupului de la New York.

”Setul de știri bune” include performanța economică puternică a SUA și a mai multor economii de piață emergente, împreună cu o încetinire a inflației mai rapidă decât se aștepta până de curând, în ciuda creșterii mai slabe în Europa, a spus Gourinchas.

Există divergențe în Europa, a adăugat el, FMI și-a retrogradat previziunile de creștere pentru Germania, Franța și Italia, dar le-a dus mai sus pentru Spania, Portugalia, Belgia și Regatul Unit.

Prognozele de creștere din toamna anului trecut au trebuit să ia în considerare o instabilitate geopolitică sporită, tensiunile din Orientul Mijlociu planând asupra pieței petrolului, în timp ce războiul Israelului cu grupul militant palestinian Hamas din Fâșia Gaza a dus la perturbări ale rutelor de transport maritim din Marea Roși, prin atacurile maritime din partea grupării yemenite Houthi.

Toate acestea s-au combinat cu războiul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina, care a avut cel mai mare impact mai larg asupra prețurilor energiei în Europa în 2022.

Creșterea semnificativă a prețurilor petrolului pe tot parcursul anului 2024 și perturbarea în continuare a transporturilor între Asia și Europa ar alimenta inflația în 2024, a menționat Gourinchas, ceea ce ar determina apoi băncile centrale să mențină dobânzile mai mari pentru mai mult timp și să afecteze creșterea globală.

Potrivit estimărilor FMI, o creștere constantă a prețului petrolului de aproximativ 15% în 2024 ar duce la accelerarea inflației globale cu aproximativ 0,7%, deși prețul acestuia s-a dovedit până acum relativ stabil, chiar și după recenta creștere a tensiunilor Israel-Iran.

În ciuda prognozei economice pozitive a FMI, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat marți pentru CNBC că a evaluat riscurile geopolitice drept ”o mare îngrijorare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
recesiune