Efectul denominării din Venezuela: Cu cea mai mică monedă disponibilă pe piața, de 0,5 bolivari “suverani”, va putea fi făcut plinul a 100 de SUV-uri

Efectul denominării din Venezuela: Cu cea mai mică monedă disponibilă pe piața, de 0,5 bolivari “suverani”, va putea fi făcut plinul a 100 de SUV-uri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 iul 2018

Benzina cea mai ieftine din lume, cea din Venezuela, țară care subvenționează agresiv combustibilii comercializați pe plan intern, se va scumpi de luna viitoare. Motivul: în urma deciziei de denominare a monedei naționale, cu cea mai mică monedă care va circula pe piață, pot fi umplute 100 de rezervoare ale unor mașini de tip SUV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Situația bizară este rezultatul deprecierii rapide a bolivarului, a hiperinflației și a unor prețuri controlate, extrem de mici, la combustibili. Planul președintelui Nicolas Maduro de a denominaliza Bolivarul pe 20 august prin tăierea a cinci zerouri va conduce la o situație paradoxală: o monedă de 0,5 de bolivari “suverani” (cea mai mică monedă care va circula pe piață) va avea valoarea a 50.000 de bolivari vechi, care mai erau numiți de autorități și “puternici” (sic). Iar în prezent, pentru a umple rezervorul unui SUV sunt suficienți 500 de bolivari vechi și “puternici”.

Până în prezent, oficialii venezueleni au fost extrem de zgârciți cu informațiile referitoare la orice plan de ajustare a prețurilor, însă, presupunând că autoritățile vor crește prețul benzinei astfel încât cu o monedă de 50 de bolivari să poată fi umplut un rezervor, rezultă o scumpire de aproximativ 10 ori a prețului carburanților.

Deprecierea monedei naționale și distorsiunea prețurilor din Venezuela au fost atât de ridicate încât, chiar și dacă s-ar scumpi carburanții de zece ori, prețul umplerii unui rezervor de mașină va fi în continuare mai mic de un dolar.

Nevoind să pună în aplicare măsuri fiscale și de dereglementare necesare și dure pentru a stabiliza economia, cum ar fi, printre altele, reducerea subvențiilor la combustibili, Maduro a recurs la politici monetare, precum denominarea monedei care, în esență, doar caută să “coafeze” realitatea economică.

Prețurile mici, controlate de autoritățile centrale, au produs o adevărată penurie pe piață: venezuelenii încă se luptă, la propriu, să-și permită și să-și găsească cele mai multe alimente de bază la prețuri accesibile. Potrivit Bloomberg, creșterea ratei inflației se va accelera până la sfârșitul anului, urmând a ajunge la 1.200.000 de procente.

viewscnt
Afla mai multe despre
denominare
hiperinflație
venezuela
bolivar