FMI recomandă Germaniei să își relaxeze „frâna de îndatorare” prevăzută în Constituție

FMI recomandă Germaniei să își relaxeze „frâna de îndatorare” prevăzută în Constituție
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Germania se confruntă cu presiuni pentru creșterea cheltuielilor, iar Guvernul ar trebui să ia în considerare relaxarea „frânei de îndatorare”, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituția Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de „frâna de îndatorare”, guvernul federal poate contracta datorii noi mai mari decât echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.

OMV Petrom acelerează planul de a cumpăra E.ON Energie, afacere cu peste 3 milioane de clienți. Miza OMV Petrom pentru preluare CITEȘTE ȘI OMV Petrom acelerează planul de a cumpăra E.ON Energie, afacere cu peste 3 milioane de clienți. Miza OMV Petrom pentru preluare

Berlinul poate depăși acest prag doar dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situații de urgență excepțională”, care sunt dincolo de controlul statului și afectează în mod semnificativ situația financiară a țării, scrie Agerpres.

„Frâna de îndatorare din Germania este stabilită la un nivel relativ riguros, astfel că limita anuală a împrumuturilor nete ar putea fi atenuată cu aproximativ 1 punct procentual din PIB, în timp ce încă este menținut nivelul datoriei ca procentaj din PIB pe un trend descrescător. Astfel, ar exista mai mult spațiu de manevră pentru investițiile publice atât de necesare”, susține FMI.

În timp ce reformarea „frânei de îndatorare” ar atenua consolidarea fiscală, sunt necesare de asemenea reforme pentru a reduce presiunile pe termen mediu asupra cheltuielilor și pentru majorarea veniturilor, consideră instituția financiară internațională.

Guvernul german s-a certat recent pe tema „frânei de îndatorare”

„Frâna de îndatorare” este puternic apărată de ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, un membru al partidului liberal FDP, formațiune care guvernează alături de social-democrații cancelarului Olaf Scholz și Verzi. Anul trecut Lindner s-a opus unei nou suspendări a „frânei de îndatorare”, măsură dorită de celelalte partide de guvernare în condițiile în care o decizie a Curții Constituționale a lăsat guvernul fără fonduri în valoare de 60 de miliarde de euro.

Conform unor surse din minister, recomandările de acum ale FMI nu au fost privite cu ochi buni.

Finanțele aduc clarificări în ce privește impozitare activității de explorare și exploatare a zăcămintelor din zona contiguă și zona economică exclusivă CITEȘTE ȘI Finanțele aduc clarificări în ce privește impozitare activității de explorare și exploatare a zăcămintelor din zona contiguă și zona economică exclusivă

„Reformarea frânei de îndatorare sporește riscul alimentării inflației din nou, într-un moment în care tocmai a început să scadă. O datorie mai ridicată înseamnă costuri mai mari cu dobânzile”, au spus sursele, pentru Reuters.

În aprilie, FMI a revizuit în jos estimările privind evoluția economiei germane, cea mai mare din Europa. Anul acesta, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creștere anemică de 0,2%, ca să accelereze la 1,3% în 2025, pe fondul redresării consumului.

Pe termen mediu, rapida îmbătrânire a populației ar urma să încetinească creșterea și să afecteze negativ finanțele publice. Dar, apreciază FMI, perspectivele pe termen mediu pot fi îmbunătățite prin majorarea investițiilor publice, inclusiv în tranziția verde și în digitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
germania