G7 ”ia în calcul” măsuri împotriva supraproducției chineze

G7 ”ia în calcul” măsuri împotriva supraproducției chineze
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2024

Grupul Celor Șapte (G7) cele mai bogate țări din lume ”ia în calcul să ia măsuri” împotriva ”supracapacităților” de producție ale Chinei, care inundă piețele din Occident cu produse subvenționate mla prețuri mici, anunță miniștrii de Finanțe din statele membre, reuniți sâmbătă la Stresa, în Italia, într-un proiect al unui ”comunicat final”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Ei își exprimă ”îngrijorarea” cu privire la ”folosirea generalizată de către China a unor politici și practici în afara pieței”, care ”aduc atingere muncitorilor noștri, industriilor noastre și rezistenței noastre economice”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen a cerut joi G7 să facă ”un front clar și unit” împotriva ”supracapacităților industriale” ale Chinei, care generează ”dezechilibre macroeconomice” și care necesită ”răspunsuri” din partea țărilor afectate.

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a îndemnat vineri G7 ”să facă un front unit pentru a-și proteja interesele industriale” împotriva Chinei, dar a cerut să se evite ”un război comercial”.

Subvenții masive

Miniștrii Finanțelor din cadrul G7 vor să ”continue să supravegheze eventualele efecte negative ale supracapacităților” Chinei și vor să ”ia măsuri în vederea unor condiții de concurență echitabile, conforme principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)”.

Țările din Occident sunt îngrijorate de riscul ca subvenții masive injectate de către Guvernul chinez în tehnologii, energii verzi, vehicule electrice sau baterii să nu antreneze în lume o maree de produse ieftine, care să pună în pericol concurenți străini în aceste dectoare

Statele unite au anunțat la jumătatea lui mai o creștere puternică a taxelor vamale aplicate unor produse chinezești echivalând 19 miliarde de dolari - vehicule electrice și baterii destinate acestor vehicule și metale critice cu carev China inundă planeta.

Comisia Euroepană (CE), care participă la summiturile G7 alături de Franța, Germania și Italia, s-a angajat într-o încleștare cu China, pe care o acuză de o falsificare a pieței europene, pe care o inundă cu produse ieftine.

CE a deschs în aprilie o anchetă cu privire la practici comerciale neloiale împotriva producătorilor de eoliene subvenționate de către Beijing - după anchete în sectoarele automobilului, feroviar și panourilor solare -, care ar putea conduce la aplicarea unor sancțiuni vamale.

Ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, a acuzat CE de ”purtarea unor operațiuni protecționiste” în detrimentul ”politicii verzi” europene prin lansarea unor anchete cu privire la subvențiile Chinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
g7
china
subventii
productie
supracapacitate