GRAFICE Economia românească pierde din viteză. Încrederea managerilor a scăzut

GRAFICE Economia românească pierde din viteză. Încrederea managerilor a scăzut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 feb 2024

Indicatorul de încredere în economie a scăzut în februarie, pe fondul deteriorării datelor din toate sectoarele de activitate, cu excepția construcțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a fost de 101,3 puncte în februarie, față de 102,2 puncte în ianuarie.

FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România CITEȘTE ȘI FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România

La nivel european, ESI a scăzut cu 0,4 puncte la 95,4.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut.

Dăianu explică: Cum a reușit România să evite recesiunea după 2 ani de război CITEȘTE ȘI Dăianu explică: Cum a reușit România să evite recesiunea după 2 ani de război

O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

„După cum arată datele din primele două luni ale primului trimestru al anului 2024, ESI indică o încetinire a activității economice în termeni secvențiali”, notează analistul BCR Vlad Ioniță.

Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție” CITEȘTE ȘI Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție”

Banca vede o creștere a produsului intern brut de 2,6% în acest an, față de 2% în 2023. Anul viitor, economia ar urma să accelereze la 3,9%.

„Ne așteptăm ca principalul motor al creșterii PIB în 2024 să fie consumul gospodăriilor, urmat de investițiile publice, în timp ce investițiile private vor fi probabil amânate din cauza perspectivelor fiscale incerte și presupunând o contribuție neutră din partea cererii externe”, mai arată analistul BCR.

Încrederea în sectorul manufacturier a scăzut cu 0,7 puncte față de ianuarie, din cauza stocurilor mai mari și a deteriorării așteptărilor privind producția, în timp ce comenzile au crescut ușor. Industria s-a contractat în ultimii doi ani, însă BCR se așteaptă la o ușoară redresare a acesteia în anul curent.

Încrederea în sectorul serviciilor a scăzut cu 0,1 puncte față de ianuarie, pe fondul evaluărilor că starea comercială s-a deteriorat în ultimele trei luni.

ANUNȚ Vodafone - probleme în Italia. Vinde toată afacerea CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vodafone - probleme în Italia. Vinde toată afacerea

În sectorul retail, încrederea a scăzut cu 1,4 puncte, din cauza așteptărilor mai scăzute privind activitatea viitoare și a creșterii stocurilor.

Situația din sectorul construcțiilor s-a îmbunătățit însă, cu o creștere de 1 punct a indicatorului, pe fondul îmbunătățirii atât a evaluărilor privind afacerile trecute, cât și a celor viitoare.

Managerii din construcții se așteaptă la creșterea prețurilor de vânzare, în timp ce așteptările au scăzut în celelalte sectoare.

Indicatorul privind intențiile de angajare (EEI) a crescut la 106,2 în februarie, față de 103,4 în luna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
incredere economie
esi
increderea firmelor