GRAFICE Încrederea în economia românească a continuat să-și revină pe finalul lui 2023. Cele mai bune date din an

GRAFICE Încrederea în economia românească a continuat să-și revină pe finalul lui 2023. Cele mai bune date din an
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 ian 2024

Firmele românești au încheiat anul trecut pe un ton optimist, cu evaluări mai bune privind starea economiei, mai ales în servicii și comerț. Datele din trimestrul al patrulea indică spre o accelerare a creșterii economice.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a crescut în decembrie cu jumătate de punct față de luna precedentă la 102,4 puncte, cel mai mare nivel din ultimele 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Cât vor costa cele patru runde de alegeri din România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cât vor costa cele patru runde de alegeri din România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Mai mult, media din ultimul trimestru a anului trecut a urcat de la 100,7 la 101,9 puncte, cea mai mare din an, ceea ce ar putea indica o reaccelerare a creșterii produsului intern brut.

„Ne așteptăm ca economia să recupereze din viteză în ultimul trimestru din an și datele ESI indică spre acest scenariu”, arată analistul BCR Vlad Ioniță.

Mașinile BMW din România sunt cele mai avariate. Alfa Romeo, cele mai puține incidente în trafic în România. Porsche, Jaguar și Mercedes-Benz - mărcile auto cu cea mai mare valoare medie a daunelor CITEȘTE ȘI Mașinile BMW din România sunt cele mai avariate. Alfa Romeo, cele mai puține incidente în trafic în România. Porsche, Jaguar și Mercedes-Benz - mărcile auto cu cea mai mare valoare medie a daunelor

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

Economia a crescut cu 1,1% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date de la Statistică, care inițială estimase creșterea PIB la 0,2% față de trimestrul al treilea din 2022. Dinamica este similară celei din trimestrul al doilea, dar la mai puțin de jumătate față de cea din primul trimestru, respectiv la un sfert față de avansul de 4,6% atins în trimestrul al patrulea din 2022.

Poluarea cu cărbune și-a atins vârful CITEȘTE ȘI Poluarea cu cărbune și-a atins vârful

Firmele din industrie au raportat o scădere cu 0,3 puncte a indicatorului, prima după patru luni de îmbunătățire, pe fondul așteptărilor că producția va fi mai slabă, în condițiile în care comenzile au rămas la același nivel ca în noiembrie, dar stocurile au scăzut ușor.

Sectorul serviciilor arată o creștere a încrederii de 1,3 puncte, pe fondul creșterii cererii trecute, cât și a ale așteptărilor de cerere pentru viitor.

Comerțul a înregistrat o creștere de 1,9 puncte și a ajuns la cel mai bun rezultat din ultimul an, pe fondul creșterii așteptărilor de creștere a afacerilor și al scăderii stocurilor.

„Comerțul este așteptat să se întoarcă pe creștere în trimestrul al patrulea din 2023. Creștere nominală puternică a salariilor, combinată cu inflația în scădere, șomajul stabil și creșterea locurilor de muncă ar trebui să ofere o situație mai bună consumatorilor în următoarele trimestre”, arată BCR.

Xi Jinping afirmă că economia chineză este „mai rezistentă și mai dinamică”, deși cifrele nu-l ajută CITEȘTE ȘI Xi Jinping afirmă că economia chineză este „mai rezistentă și mai dinamică”, deși cifrele nu-l ajută

În construcții, încrederea a crescut cu 0,3 puncte, pe fondul scăderii stocurilor.

Firmele și-au majorat semnificativ și intențiile de angajare, cu o creștere a indicatorului de la 102,5 puncte la 106,2 puncte, mai ales în retail.

BCR anticipează o revenire a creșterii economice de la 2,1% în 2023 la 3,3% în anul curent, pe fondul creșterii cererii interne, cu sprijin din partea investițiilor cu fonduri UE, care vor avea însă o pondere mai mică decât anul trecut.

ANUNȚ România vrea să reducă emisiunile nete de eurobonduri cu peste o treime. Prima emisiune de obligațiuni verzi, așteptată în semestrul I. Discuțiile preliminare cu cumpărătorii indică un apetit puternic CITEȘTE ȘI ANUNȚ România vrea să reducă emisiunile nete de eurobonduri cu peste o treime. Prima emisiune de obligațiuni verzi, așteptată în semestrul I. Discuțiile preliminare cu cumpărătorii indică un apetit puternic

Riscurile la adresa creșterii economice vin din posibilele întârzieri la absorbția fondurilor europene și din scăderea încrederii consumatorilor în contextul acestui an cu patru rânduri de alegeri și/sau a unei inflații mai persistente decât se anticipează.

Comisia Europeană, spre deosebire de celelalte țări din UE, nu mai măsoară de aproape patru ani încrederea consumatorilor, după expirarea contractului cu casa de sondare.

La nivelul UE, ESI a crescut în decembrie cu 1,8 puncte la 95,6 puncte, cel mai bun rezultat de după primăvara lui 2023. Media trimestrială a crescut cu 0,8 puncte la 94,3, dar rămâne în teritoriu de contracție economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
incredere economie
esi
increderea firmelor