Inflația în zona euro și-a continuat creșterea

Inflația în zona euro și-a continuat creșterea
scris 29 nov 2024

Rata anuală a inflației în zona euro a continuat să crească în luna noiembrie, iar inflația de bază a rămas la un nivel ridicat, arată datele publicate vineri, care conferă noi argumente pentru ca oficialii Băncii Centrale Europene să adopte o atitudine prudentă la reuniunea de politică monetară de luna viitoare, informează Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 2,3% în luna noiembrie 2024, de la un nivel de 2% în octombrie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hesburger, cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI FOTO Hesburger, cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda, continuă extinderea în România

Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează începând din luna septembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Revenirea pe creștere a inflației în zona euro se explică în principal prin tarifele la servicii, care s-au majorat cu 3,9%, în timp ce prețurile la alimente s-au majorat cu 2,8% în ritm anual. În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 1,9% în luna noiembrie, după ce în octombrie au fost mai mici cu 4,6%.

Chiar dacă datele publicate vineri arată o inflație mai mare în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, acestea nu schimbă imaginea de ansamblu conform căreia creșterea prețurilor revine lent aproape de obiectivul BCE, astfel că există în continuare motive pentru o nouă reducere a dobânzii de referință, care în prezent se situează la 3,25%. Întrebarea care se pune acum este dacă, la reuniunea lor din 12 decembrie, gardienii euro vor opta pentru o reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază, sau vor opta pentru o reducere mai importantă, cu 50 de puncte de bază.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității în data de 18 decembrie.

În luna noiembrie, România a fost, pentru a opta lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5%, a arătat recent Eurostat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
inflatie