Johan Meyer, sud-africanul de la conducerea Fondului Proprietatea, spune că fundamentele economiei românești arată puternice, cu potențial substanțial pentru sectoare precum sănătatea, tehnologia, infrastructura și agricultura, dar subliniază rolul menținerii și aplicării legislației privind guvernanța corporativă. „Într-un moment în care creșterea economică încetinește, menținerea credibilității țării pentru investitori și instituțiile financiare internaționale ar trebui să fie o prioritate pentru liderii politici.”
Franklin Templeton, compania care are în administrare de 8 ani Fondul Proprietatea, pune România într-o vitrină pentru investitorii străini, lumina aruncată asupra realităților locale fiind mixtă. Johan Meyer, sud-africanul care a luat conducerea plină a FP în prima parte a acestui an, vorbește despre avansul economic important din ultimii ani, susținut de eliminarea unor taxe, scăderea TVA și creșterea consumului adusă de majorările generalizate de salarii și pensii.
„Fundamentele economiei apar puternice”, spune Meyer. Pentru România, ca piață de capital de frontieră, viitorul este caracterizat drept „promițător”, însă există condiționalități importante, cum ar fi respectarea regulilor de guvernanță corporativă la nivelul societăților cu capital de stat și asigurarea unei predictibilități legsilative.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sub acest ultim aspect, Meyer transmite un semnal de alertă: „De curând, însă, România trece printr-o instabilitate politică accentuată, reflectată de numeroase remanieri ale Guvernului și schimbări legislative de natură economică, fiscală și penală, inițiate într-un ritm îngrijorător. Aceste evoluții ridica semne de întrebare ȋn rândul investitorilor și al instituțiilor internaționale, pentru care un cadru legislativ stabil și previzibil este esențial.”
Creșterea economică ce a urcat la 7% în 2017 a fost susținută de consumul intern, rata scăzută a șomajului și stimulii fiscali, iar pentru investitori sunt oportunități de investiții. Pe unele sectoare precum sănătate, tehnologie, infrastructură, agricultură și servicii financiare există potențial pentru creștere accelerată.
Meyer caracterizează rețeaua feroviară a României drept „impresionantă”, cu 11.000 de kilometri, a 8-a ca dimensiune din Europa și amintește că deși Comisia Europeană avansează o proiecție de creștere economică mai redusă pentru anul în curs, aceasta ar urma să fie mai robustă decât a altor țări din regiune.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lipsa de muncitori români ridică și pentru acest an numărul străinilor care pot fi angajați de antreprenori. Guvernul, obligat să dubleze numărul. Angajatorii recrutează personal din țări exoticeFondul Proprietatea, având participații consistente la companii cu capital majoritar de stat, atrage atenția, în baza experienței proprii, asupra importanței consolidării guvernanței corporative pentru a menține atractvitatea României ca destinație de investiții.
„În egală măsură, este crucial ca legislația actuala referitoare la guvernanța corporativă să fie menținută și implementată corespunzător, mai ales cu privire la companiile de stat. În plus, îmbunătățirea guvernanței corporative ar putea să ofere Guvernului român fonduri pentru diverse proiecte de investiții, cum ar fi cele care să adreseze infrastructura deficitară a țării”, spune Meyer.
„Într-un moment în care creșterea economică încetinește, menținerea credibilității țării pentru investitori și instituțiile financiare internaționale ar trebui să fie o prioritate pentru liderii politici”, conchide și noul manager FP Meyer.