Ministerul Finanțelor va administra Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Ministerul Finanțelor va administra Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 iul 2017

Ministerul Finanțelor a fost desemnat să reprezinte statul în calitate de acționar unic al viitorului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), urmând să numească și primul Consiliu de Supraveghere al Fondului, care va organiza activitatea FSDI, au declarat surse guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profit.ro a prezentat în execlusivitate proiectul de lege privind înființarea FSDI, precum și modul de administrare și organizare al Fondului, avertizând că bugetul va pierde mai mult de 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 de companii.

După discutarea de către Guvern, vineri, în primă lectură a proiectului de lege privind FSDI, a fost stabilit ca Ministerul de Finanțe să fie reprezentatul statului în acest fond, în calitate de acționar unic.

EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Ministerul Finanțelor este condus în prezent de Ionuț Mișa, care a declanșat, joi, în ziua votării în Parlament a noului Guvern, o cădere de 4% a bursei, după a ce a declarat că Executivul va desființa Pilonul II de pensii, administrat privat. Ministrul a susținut apoi că nu a declarat așa ceva.

Surse oficiale declaraseră anterior că politicienii nu s-au putut încă hotărî prin intermediul cărui ministru vor fi exercitate, în numele statului, drepturile și obligațiile rezultate din calitatea de acționar unic al FSDI, iar această atribuție a fost "plimbată" de la Ministerul Economiei, la Ministerul de Finanțe, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar ultima variantă în discuție este tot Ministerul Economiei.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului, dar al cărui proiect nu a fost prezentat public, va include aproape 30 de mari companii din majoritatea domeniilor, dintre care unele societăți vor trebui să participe la capitalul social al Fondului cu întregul capital propriu. Unele dintre companii sunt listate la bursă.

Fondul va avea un sistem de conducere dualist, administrarea Fondului urmând a fi realizată de un consiliu de supraveghere și un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiți prin hotărâre a Guvernului pe o perioadă de un an, iar un comitet special de ”remunerare” va propune cu cât vor fi plătiți cei din conducere. FSDI va avea și un comitet de audit și va putea înființa alte comitete consultative.

viewscnt
Afla mai multe despre
fsdi
fond
suveran
dezvoltare
investitii
finante
actionar
stat