Olteanu: Senatorii nu au înțeles scopul Comitetul de Supraveghere Macroprudențială. Vom susține proiectul respins, cu aceleași argumente, și în fața deputaților

Olteanu: Senatorii nu au înțeles scopul Comitetul de Supraveghere Macroprudențială. Vom susține proiectul respins, cu aceleași argumente, și în fața deputaților
Ovidiu Tempea
Ovidiu Tempea
scris 17 nov 2015

Senatorii au respins proiectul de lege privind înființarea Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) pentru că nu au înțeles scopul organismului, care de fapt întărește controlul Parlamentului, prin faptul că aleșii vor putea monitoriza activitatea celor din BNR și ASF și prin prisma recomandărilor CNSM, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"E o întărire a Parlamentului, care va avea un instrument în plus pentru controlul parlamentar", a spus Olteanu, adăugând că va merge în Camera Deputaților, cameră decizională, cu același argumente pe care le-a prezentat în Senat.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatorii au respins, în urmă cu o săptămână, proiectul de lege depus de Guvern privind înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, organism care va trebui oricum înființat sub o anumită formă, ca obligație a participării României la Comitetul European de Risc Sistemic (CERS).

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit proiectului de lege, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială ar urma să fie format din reprezentanți ai Bancii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului. CNSM va  funcționa ca structură de cooperare inter-instituțională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național.

Olteanu a arătat că ASF și BNR se află sub control parlamentar atât anual, prin aprobarea rapoartelor de activitate, cât și o dată la cinci ani, prin numirea conducerilor celor două instituții.

"Acum Parlamentul va avea la dispoziție, în afară de prestația din autoritățile financiare, BNR și ASF, și prestațiile celor din conducerea acestor instituții în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială", a adăugat Olteanu.

Președintele Comitetului ar urma să fie guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială ar fi asigurat de Consiliul General, format din nouă membri, respectiv guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori și economistul-șef ai Băncii Naționale a României, președintele și prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară și doi reprezentanți ai Guvernului, desemnați de premier.

Olteanu a arătat că senatorii au întrebat ce se va întâmpla cu Comitetul Național de Stabilitate Financiară, organism creat pe baza unui acord de colaborare între Ministerul Finanțelor, BNR și ASF, și au fost multe voci care s-au îndoit că acesta va fi desființat.

"Hai dom’le! Nimic nu se desființează în România", a povestit Olteanu că i-ar fi replicat de către unul dintre senatori.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, crede că eșecul din Senat este rezultatul unei dezbateri publice care a denaturat sensul proiectului de lege, mergând până acolo încât s-a creat oximoronul "recomandare obligatorie".

"Ce apare nou este obligativitatea Guvernului sau pentru altă autoritate de a nu arunca la coș această recomandare, ci s-o ia, s-o citească, iar dacă nu consideră că trebuie să ia măsuri, să răspundă", a arătat Vasilescu. 

El crede că toate argumentele din spațiul public, deși nefundamentate, au fost suficiente pentru ca Senatul să respingă legea, principala frică a politicienilor fiind că noul organism ar putea controla guvernul.

"CERS nu l-a gândit așa, pentru că în Europa sistemul financiar este preponderant bancar, și în România și mai mult. Atunci riscurile provin de aici. Nu ne așteptăm ca riscurile să vină din alte părți ca să genereze risc sistemic", a continuat Vasilescu.

Pe de altă parte, Lucian Croitoru, de asemenea consilier al guvernatorului BNR, se așteaptă ca viitorul organism să fie în primă fază mai degrabă critic decât să se abțină.

"Există posibilitatea ca un organism nou creat să-și creeze sisteme de securitate privind existența și alta, mai importantă, justificarea față de funcția pe care trebuie s-o îndeplinească (...) Pe de altă parte, să nu ne creăm iluzia că acest comitet are capacitatea de a preveni în așa fel încât să nu mai existe crize. Crize vor mai exista", a explicat Croitoru.

Bogdan Olteanu a precizat că niciun membru al conducerii CNSM și nici personalul de specialitate nu va fi plătit.

"Nu vedem un full time job pentru acea instituție", a mai spus Oltenu.

Proiectul de lege respins de Senat prevede că directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, instituție cu responsabilități în procesul de soluționare a situației instituțiilor de credit aflate în dificultate, va participa la ședințele Comitetului, fără a avea drept de vot.

În prezent, membrii Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară sunt ministrul Finanțelor Publice, guvernatorul Băncii Naționale a României, președintele Autorității de Supraveghere Financiară și directorul executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
banci
asigurari
comitet
supraveghere
guvern
parlament