Contul curent al balanței de plăți și-a adâncit deficitul în ianuarie comparativ cu nivelul din urmă cu un an. Totuși, situația din prima lună a anului e ușor mai bună față de cea din precedentele luni, așa cum se întâmplă de regulă în ianuarie. O veste bună este că au crescut intrările de subvenții de la UE, dar vestea proastă este că investițiile străine directe s-au înjumătățit.
România a înregistrat un deficit de cont curent de 1,65 miliarde de euro în ianuarie 2025, comparativ cu 1,42 miliarde de euro în ianuarie 2024.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Anul trecut, deficitul a fost în medie de 2,39 miliarde de euro pe lună, astfel că situația din ianuarie pare mai bună (mai ales comparativ cu nivelurile de peste 3 miliarde de euro înregistrate în a doua parte a anului trecut). Doar că ianuarie este o lună în care în mod tradițional deficitul de cont curent este mai mic, grație importurilor mai mici.
Contul curent a înregistrat un deficit de 29,4 miliarde de euro anul trecut, ceea ce înseamnă circa 8,3% din PIB.

Analiștii estimează că ponderea în PIB urmează să scadă în acest an (prognoza ING Bank este de 7,4%), pe fondul consolidării fiscale – deficitul bugetar ar urma să scadă de la 8,7% la 7% din PIB, potrivit planurilor guvernamentale.
Deficitul din comerțul cu bunuri a urcat de la 1,92 miliarde de euro la 2,64 miliarde de euro, față de ianuarie 2024, în timp ce excedentul din servicii s-a redus de la 852 milioane de euro la 765 de milioane de euro.

În sectorul serviciilor sectorul transporturilor arată o revenire față de ianuarie 2024, lohn-ul și IT&C rămân relativ stabile, în timp ce turismul și-a adâncit deficitul cu peste o treime.
O veste bună vine din balanța serviciilor primare, unde deficitul de 454 de milioane de euro s-a transformat într-un excedent de 199 de milioane de euro în ianuarie anul curent.
Ieșirile de bani prin dividende au adus un deficit mai mic cu circa 7%, la 1 miliard de euro, în timp ce deficitul din investițiile de portofoliu - plățile pentru titlurile de stat – a crescut cu 100 de milioane de euro la 345 de milioane de euro. Pe de altă parte, categoria altor venituri primare și-a dublat excedentul la 1,27 miliarde de euro – aici sunt cuprinse intrările din taxe și subvenții de la UE.
Remunerarea salariaților a generat un excedent ușor mai mare (de la 230 de milioane de euro la 251 de milioane de euro).
Balanța veniturilor secundare a adus un excedent mai mic cu 27 de milioane de euro, la 32 de milioane de euro.
Acoperirea deficitului de cont curent cu fluxuri de tipul investițiilor străine directe a continuat să se deterioreze în ianuarie. Investițiile s-au redus de la 1,15 miliarde de euro la 543 de milioane de euro – participațiile la capital au fost de 581 de milioane de euro și creditele intragrup de -38 de milioane de euro.

Datoria externă totală a fost de 152,6 miliarde de euro, la care se adaugă creditele intragrup de 49,4 miliarde de euro. Datoria administrației publice a scăzut ușor la început de an (de la 107,1 la 106,7 miliarde de euro), dar în februarie au fost emise noi titluri pe piețele externe.