Program economic PSD: Stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”

Program economic PSD: Stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2021

PSD propune mai multe măsuri economice care vizează susținerea firmelor românești, a celor din mediul rural, a companiilor înființate de studenți sau de femei. Formațiunea susține acordarea de granturi și garanții, care pot ajunge până la 100%, pentru companiile din anumite domenii, și are în vedere un pachet de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”. Social-democrații vorbesc, însă, și despre susținerea invențiilor, despre digitalizare și comerț online, dar și despre organizarea unui concurs anual pentru a fi desemnat orașul ”Capitală a tehnologiei”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

PSD susține implementarea unui Pachet de stimulare a producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”, potrivit unui document consultat, sâmbătă, de News.ro

Pachetul include: 

● Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare

a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării și marketingului. 

b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

Cifra de afaceri din industrie a crescut CITEȘTE ȘI Cifra de afaceri din industrie a crescut

De asemenea, social-democrații propun un Pachet de stimulare economică pentru IMM care cuprinde: 

● Programul IMM Prod

Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții. 

● Program Rural INVEST

Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.

● Programul Garant Construct

 Câștigul salarial mediu net a crescut. Hotelurile și restaurantele, la coadă. Cine e pe primul loc CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut. Hotelurile și restaurantele, la coadă. Cine e pe primul loc

Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor. 

● Program Start-Up pentru studenți 

Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

De asemenea, social-democrații au în vedre Pachetul de stimulare economică ”Innovation” care vizează: 

● Schemă de ajutor de stat ”INNOVATION” 

Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

● Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM) 

Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP). 

● Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale

Inflația ridicată amenință economia României CITEȘTE ȘI Inflația ridicată amenință economia României

Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.

Un alt Pachet pe care-l propune PSD este cel de  stimulare economică intitulat ”România Tech Nation” care are în vedere: 

● Programul România Tech Nation

Schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare județ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educație, training și mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

● Program Women in tech

Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.

● Programul Starter kit - schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.

INFOGRAFICE Creșterea salariilor a căzut sub inflație CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creșterea salariilor a căzut sub inflație

Pentru derularea acestui pachet de măsuri economice, PSD propune înființarea a cel puțin unui laborator de robotică și makerspace în fiecare județ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, crește și dezvolta o companie în domeniul digital.

De asemenea, se mai propune organizarea unor campanii de promovarea a educației tech în comunități.

O altă acțiune este ”Tech Capital of the Year” prin care să fie desemnat un oraș drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitrațiile locale care folosesc/ implementeză/ desfășoară activități în cele mai noi domenii ale tehnologiei și științei.

Totodată, PSD propune ”Cloud first policy” - strategie care vizează adoptarea de soluții cloud pentru autoritățile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele și cunoștiințle necesare pentru a se muta în cloud.
Potrivit social-democraților, toate aceste proiecte și programe ar urma să fie finanțate din fonduri europene.  

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
program economic
fabrica in romania