Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut cu 6,75 miliarde de euro în mai, lună în care banca centrală a intervenit pentru protejarea leului, în contextul ieșirilor de capitaluri. Este cea mai mare scădere a rezervei din ultimii cel puțin 20 de ani, atât în termeni nominali, cât și procentuali.
La 31 mai 2025, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 55.661 milioane euro, față de 62.414 milioane euro la 30 aprilie 2025.
În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni:

• Intrări de 5.827 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele;
• Ieșiri de 12.580 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută; plăți din contul Comisiei Europene și altele.
Plățile scadente în luna mai 2025 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, au fost de circa 436 milioane euro.
Pe de altă parte, în mai, contul de valută al Trezoreriei, care este ținut la BNR, a primit aproape 1,6 miliarde de euro dintr-un împrumut în euro de pe piața internă.

Scăderea rezervei din mai este cea mai ridicată ca volum și dinamică lunară, de 11%. Precedentul record negativ a fost înregistrat în septembrie 2020, de 3,2 miliarde de euro, dar pe fondul unei plăți de 2,1 miliarde de euro de datorie externă - dinamica la acel moment a fost de -9%.
Totodată, rezerva este la ce mai scăzut nivel de după august 2023, iar ponderea în PIB a scăzut la cel mai redus nivel de după 2019.
Erste a estimat la 6 miliarde de euro nivelul intervențiilor BNR pentru apărarea leului, imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Guvernatorul Mugur Isărescu declara ulterior că estimările analiștilor nu au fost departe de realitate, ba chiar au fost ușor subestimate.

"În luna mai am avut o presiune puternică pe piața valutară. Ieșiri mari de capital. Aș spune că, istoric, unele din cele mai mari", spunea Isărescu.
Cursul a trecut de pragul de 5 lei/euro în premieră și a urcat cu circa 2,5%, pentru ca mai apoi creșterea totală să se limiteze la sub 2%. Euro era cotat luni la prânz la sub 5,06 lei.