G20: Redresarea economiei mondiale, pusă în pericol de răspândirea variantelor de Covid-19 și de accesul redus la vaccinuri al țărilor în dezvoltare

G20: Redresarea economiei mondiale, pusă în pericol de răspândirea variantelor de Covid-19 și de accesul redus la vaccinuri al țărilor în dezvoltare
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2021

Redresarea economiei mondiale este pusă în pericol de răspândirea variantelor de Covid-19 și de accesul redus la vaccinuri al țărilor în dezvoltare, au avertizat sâmbătă miniștrii de Finanțe ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20), transmite Reuters, citată de News.ro

Reuniți la Veneția, în prima întâlnire față în față de la începutul pandemiei, miniștrii de Finanțe au susținut o măsură de a opri companiile multinaționale să își transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru creează condițiile pentru ca liderii G20 să finalizeze adoptarea unei taxe minime pentru corporații de 15%, la un summit programat să aibă loc la Roma în octombrie. Prin această inițiativă ar putea fi recuperate sute de miliarde de dolari pentru finanțele publice tensionate de criza Covid-19.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
eMAG - primul pas în dezvoltarea viitorului mega-proiect din retail, anunțat în premieră de Profit.ro. Aport de 2 milioane de euro și recrutarea unui expert în achiziții alimentare CITEȘTE ȘI eMAG - primul pas în dezvoltarea viitorului mega-proiect din retail, anunțat în premieră de Profit.ro. Aport de 2 milioane de euro și recrutarea unui expert în achiziții alimentare

Un comunicat final al reuniunii afirmă că perspectivele economice globale s-au îmbunătățit de la discuțiile G20 din aprilie, datorită lansării vaccinurilor și pachetelor de sprijin economic, dar recunoaște vulnerabilitatea acesteia față de variante precum Delta, care se răspândesc rapid.

”Recuperarea este caracterizată prin mari divergențe între țări și în interiorul acestora și rămâne expusă riscurilor negative, în special la răspândirea de noi variante ale Covid-19 și etapele diferite de vaccinare. Ne reafirmăm hotărârea de a utiliza toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar pentru a aborda consecințele negative ale Covid-19”, arată comunicatul, menționând că acestea ar trebui să fie în concordanță cu menținerea stabilității prețurilor și a finanțelor publice.

Comunicatul, deși subliniază sprijinul pentru ”împărțirea globală echitabilă” a vaccinurilor, nu propune măsuri concrete, doar recunoscând o recomandare pentru finanțarea cu alte miliarde de dolari a vaccinurilor de către Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Comerțului.

"Trebuie să ne îmbunătățim cu toții performanța de vaccinare peste tot în lume. Avem prognoze economice foarte bune pentru economiile G20, iar singurul obstacol pe calea unei reveniri economice rapide și solide reprezintă riscul de a avea un nou val”, a declarat reporterilor ministrul francez de Finanțe Bruno Le Marie.

Diferențele dintre nivelurile de vaccinare dintre cele mai bogate state ale lumii și cele mai sărace rămân vaste.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit divergența drept ”o rușine morală” care subminează, de asemenea, eforturile mai largi de reducere a răspândirii virusului.

În timp ce unele dintre cele mai bogate țări au vaccinat cu o primă doză de vaccin la peste două treimi dintre cetățenii lor, această cifră scade cu mult sub 5% pentru multe națiuni africane.

Brandon Locke, din grupul non-profit de sănătate publică The ONE Campaign, a denunțat ceea ce el a descris drept inacțiunea G20, numindu-o ”o situație pierzătoare toată lumea.”

ANCOM se pregătește pentru licitația 5G cu o mini-licitație CITEȘTE ȘI ANCOM se pregătește pentru licitația 5G cu o mini-licitație

În privința impozitării corporațiilor, stabilirea unui nivel global de 15% este menită să oprească multinaționalele să caute pentru cea mai mică rată de impozitare. De asemenea, ar schimba modul în care companii precum Amazon și Google sunt impozitate, noul sistem bazându-se parțial pe locul în care vând produse și servicii, mai degrabă decât pe locul unde se află sediul lor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că orice țară care se opune acestei taxe va fi încurajată să se înscrie în sistem până în octombrie.

"Vom încerca să facem acest lucru, dar ar trebui să subliniez că nu este esențial ca fiecare țară să participe", a spus ea, adăugând că acordul include mecanisme împotriva utilizării paradisurilor fiscale.

Membrii G20 reprezintă mai mult de 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerțul global și 60% din populația planetei, incluzând Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și India.

În afară de statele membre ale Uniunii Europene care au decis să nu participe, Irlanda, Estonia și Ungaria, alte țări care nu s-au înscris includ Kenya, Nigeria, Sri Lanka, Barbados și St. Vincent și Grenadine.

Printre alte subiecte dificile, conflictul din Congresul SUA cu privire la creșterea de impozitte propusă de președintele Joe Biden pentru corporații și americanii bogați ar putea cauza probleme, la fel ca și un plan separat al UE pentru o taxă digitală asupra companiilor de tehnologie.

Oficialii Trezoreriei SUA spun că planul UE nu este în concordanță cu acordul global mai larg, chiar dacă taxa digitală se adresează în mare parte firmelor europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
g20
covid-19