Germania a suspendat noile exporturi de arme de război către Israel în timp ce se ocupă de provocările legale, potrivit unei analize Reuters a datelor și a unei surse apropiate de Ministerul Economiei.
Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme către Israel în valoare de 326,5 milioane de euro, inclusiv echipamente militare și arme de război, o creștere de 10 ori față de 2022, potrivit datelor de la Ministerul Economiei, care aprobă licențele de export.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu toate acestea, aprobările au scăzut în acest an, cu doar 14,5 milioane de euro în valoare acordate din ianuarie până la 21 august, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei ca răspuns la o întrebare parlamentară, scrie G4Media.ro.
Din această sumă, categoria „arme de război” a reprezentat doar 32 449 de euro.
O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de export pentru arme către Israel în așteptarea soluționării cazurilor juridice care susțin că astfel de exporturi din Germania încalcă dreptul umanitar.
Ministerul nu a răspuns la solicitările de comentarii.
CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană, îndemnată să își consolideze apărarea aeriană prin emiterea de datorii comuneÎn apărarea sa față de două cazuri, unul în fața Curții Internaționale de Justiție și unul la Berlin, intentat de Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Drepturile Omului (ECCHR), guvernul a declarat că nicio armă de război nu a fost exportată sub nicio licență emisă de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cu excepția pieselor de schimb pentru contracte pe termen lung, a adăugat sursa.
Atacul Israelului asupra Gazei a ucis peste 41.000 de palestinieni de la 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății local controlat de Hamas. De asemenea, a strămutat cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane, a provocat o criză a foametei și a condus la acuzații de genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), pe care Israelul le neagă.
Niciun caz de contestare a exporturilor germane de arme către Israel nu a avut încă succes, inclusiv un caz intentat de Nicaragua la CIJ.
Dezacorduri în guvernul german cu privire la exportul de arme
Problema a creat însă fricțiuni în cadrul guvernului, deoarece Cancelaria își menține sprijinul pentru Israel, în timp ce ministerele Economiei și Afacerilor Externe conduse de Verzi, sensibile la criticile membrilor de partid, au criticat din ce în ce mai mult administrația Netanyahu.
Provocările juridice din Europa au determinat și alți aliați ai Israelului să întrerupă sau să suspende exporturile de arme.
Luna aceasta, Marea Britanie a suspendat 30 din cele 350 de licențe pentru exporturi de arme către Israel, din cauza temerilor că Israelul ar putea încălca dreptul umanitar internațional.
În februarie, un tribunal olandez a ordonat Țărilor de Jos să oprească toate exporturile de componente ale avioanelor de luptă F-35 către Israel, din cauza îngrijorărilor legate de utilizarea acestora în atacurile asupra țintelor civile din Gaza.
Administrația președintelui Joe Biden a suspendat anul acesta – dar apoi a reluat – livrările unor bombe către Israel, în urma îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la utilizarea acestora în Gaza, dens populată.
Aprobările și livrările de alte tipuri de arme, în sisteme mai precise, au continuat, deoarece oficialii americani au susținut că Israelul are nevoie de capacitatea de a se apăra.
Alexander Schwarz, avocat la ECCHR, care a intentat cinci procese împotriva Berlinului, a sugerat că scăderea semnificativă a aprobărilor pentru 2024 indică o reticență reală, deși posibil temporară, de a furniza arme Israelului.
„Cu toate acestea, nu aș interpreta acest lucru ca o schimbare conștientă de politică”, a adăugat Schwarz.