NASA a semnalizat existența a ceea ce ar putea fi primul „obiect interstelar” observat și confirmat

NASA a semnalizat existența a ceea ce ar putea fi primul „obiect interstelar” observat și confirmat
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2017
Astronomii NASA au semnalizat existența a ceea ce ar putea fi primul „obiect interstelar” observat și confirmat. Un mic asteroid sau cometă a fost reperat aparent venind din afara sistemului nostru solar și traversându-l.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 
Obiectul neobișnuit - botezat inițial A/2017 U1 - are un diametru mai mic de 400 de metri și se mișcă foarte rapid. Experții încearcă să îl capteze cu ajutorul telescopurilor atât de pe Pământ, cât și din spațiu, potrivit nasa.org.
 
Odată ce datele despre acest obiect vor fi obținute și analizate, astronomii vor ști mai multe despre originea și compoziția obiectului.
 
A/2017 U1 a fost descoperit pe 19 octombrie,, de telescopul Pan-STARRS 1 al Universității Hawaii, în Haleakala, în timpul obișnuitei căutări de noapte pentru NASA a obiectelor care se apropie de Pământ.
 
Primul care a identificat mișcarea obiectului și a transmis informația la Minor Planet Center a fost Rob Weryk, un cercetător al Institutului de Astronomie al Universității Hawaii. El a căutat în arhiva Pan-STARRS și a găsit imagini cu acest obiect realizate și cu o noapte înainte, însă atunci mișcarea lui nu a fost identificată de sistem ca atare.
 
„Mișcarea lui nu ar putea fi explicată folosind un asteroid obișnuit al sistemului nostru solar ori orbita unei comete”, a spus el. După mai multe căutări și combinări de informații, Weryk a concluzionat: „Acest obiect a venit din afara sistemului nostru solar”.
 
„Este cea mai extremă orbită pe care am văzut-o vreodată”, a mărturisit Davide Farnocchia, cercetător la Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) al NASA. „Merge extrem de repede și pe o traiectorie care ne indică faptul că acest obiect se află pe drumul spre ieșirea din sistemul solar și nu va reveni”.
 
A/2017 U1 a apărut din direcția constelației Lyra, traversând spațiul interstelar cu 25,5 kilometri pe secundă.„Am bănuit de mult timp că astfel de obiecte ar trebui să existe, pentru că în procesul de formare a planetelor mai mult material ar trebui eliminat din sistemele planetare. Ce este suprinzător este că nu am văzut niciodată obiecte interstelare trecând”, a declarat astronomul Karen Meech.
 
Obiectul A/2017 U1 va fi sub supravegherea Minor Planet Center (MPC) din Cambridge, Massachusetts, unde sunt păstrate toate observațiile privind corpurile cerești de mici dimensiuni din sistemul nostru solar - acum și cele care îl traversează.
 
Având în vedere că este primul obiect de acest fel descoperit vreodată, regulile denumirii lui vor trebui stabilite de International Astronomical Union.
viewscnt
Afla mai multe despre
nasa
obiect interstelar
stiinta
astronomie
a/2017 u1