Ministrul Mediului anunță primele măsurile după moartea fetei ucise de un urs în Bucegi: Vor fi eutanasiați sau împușcați

Ministrul Mediului anunță primele măsurile după moartea fetei ucise de un urs în Bucegi: Vor fi eutanasiați sau împușcați
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Mircea Fechet, ministrul Mediului, are în vedere un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri asupra oamenilor. El a comentat cazul tinerei, în vârstă de 19 ani, ucise de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Am fost informat și eu de această tragedie și într-adevăr, așa cum am spus-o și în trecut, eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor, pentru că nimic nu este mai presus de viața umană.

Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.

Reprezentantul armatei germane critică nivelul cheltuielilor pentru apărare din proiectul de buget CITEȘTE ȘI Reprezentantul armatei germane critică nivelul cheltuielilor pentru apărare din proiectul de buget

Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220, din cele 500.

Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Probabil însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi”, a spus ministrul.

Mircea Fechet susține că relocarea urșilor nu dă rezultate, scrie G4Media.ro.

”Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.

Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare”, a mai spus ministrul Mediului la Antena 3.

viewscnt
Afla mai multe despre
urs
fechet
bucegi