Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani închisoare

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani închisoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2017

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Gabriel Popoviciu este implicat în mai multe afaceri, printre care Băneasa Investments, care are și centrul comercial Băneasa Shopping City, Metav București, companie imobiliară care administrează parcul industrial Metav Business Park din apropierea aeroportului Băneasa, Piața Obor din Capitală.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, judecat și el în acest dosar, a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, ICCJ menținând astfel pedeapsa inițială dispusă de Curtea de Apel București, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanță la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ștefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menținută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel.

Cornel Ilie Șerban, fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani și șase luni de închisoare, la fel ca în prima instanță, în timp ce Petru Pitcovici, fost șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia ICCJ este definitivă.

Popoviciu și alte 10 persoane au fost condamnați în primă instanță, în iunie 2016, la pedepse cuprinse între un an și nouă ani de închisoare pentru fapte de corupție legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Planurile lui Puiu Popoviciu: apel în dosarul \ CITEȘTE ȘI Planurile lui Puiu Popoviciu: apel în dosarul "Ferma Băneasa", tranzacție cu Romexpo, rambursare de credit Alpha Bank, împăcare cu CRH

În iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel București, la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Nicolae Alecu a fost condamnat la șase ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Ștefan Diaconescu, fost secretar științific și rector în cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Cornel Ilie Șerban, fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani și șase luni de închisoare cu executare, în timp ce Petru Pitcovici, fost șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost condamnat la doi ani de detenție, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului București și președinte al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000,  la un an de închisoare.

Ioan Todiraș, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, a fost condamnat și el la un an de închisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei sector 1, a primit doi ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost șef OCOOTA București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

VIDEO&FOTO Exercițiu de apărare împotriva incendiilor la BNR. A fost evacuat tot personalul din sediul central CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Exercițiu de apărare împotriva incendiilor la BNR. A fost evacuat tot personalul din sediul central

Judecarea în dosarul “Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

"În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
puiu popoviciu