PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor

PAID România simplifică procesul de despăgubire în cazul cutremurelor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 6 mar 2018

Societatea care emite polițele pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România, a încheiat un acord de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) în baza căruia persoanele care au înregistrat daune ale locuinței ca urmare a unui cutremur nu vor mai trebui să solicite personal documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Astfel, până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), o adresă în care reprezentanții INCDFP menționau intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.

Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul CITEȘTE ȘI Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul

În cadrul noii colaborări dintre cele două entități, PAID România va primi, din partea INCDFP, o informare lunară privind activitatea seismică de pe teritoriul țării, precum și o informare de fiecare dată când este înregistrat un eveniment seismic care depășește magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter.

Aceste informații sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informațiilor ale INCDFP.

Informările transmise de INCDFP constituie baza pentru confirmarea evenimentului în cazul dosarelor de daună depuse de asigurații ale căror locuințe au fost afectate de un seism.

Proprietarii de locuință sunt astfel scutiți de un drum și de o procedură birocratică în plus în cazul întocmirii unui dosar de daună.

ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani CITEȘTE ȘI ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani

PAID Romania avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare la finele anului trecut, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.

În primele 8 luni ale anului trecut, portofoliul PAID Romania a scăzut constant, de la 1,7 milioane la 1,65 milioane de polițe, după care a început să urce de la lună la lună, revenind la nivelul din luna ianuarie, respectiv 1,69 milioane de contracte.

Anul trecut, societatea a plătit pentru 559 dosare de daună despăgubiri totale de 2,89 milioane de lei, comparativ cu 2,45 milioane de lei pentru 543 dosare în 2016.

Datele asigurătorul disponibile pe pagina web nu fac referire la veniturile din prime subscrise, dar este de așteptat ca acest indicator să fie similar anului 2016, când a atins 146,86 milioane de lei la un portofoliu de 1,7 milioane de polițe.

Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF CITEȘTE ȘI Un acționar City Insurance, fost administrator al asigurătorului, a pierdut procesul împotriva unei amenzi ASF

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%. 

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
polite
cutremur
despagubiri