Parlamentul Marii Britanii a fost dizolvat oficial înainte de alegeri

Parlamentul Marii Britanii a fost dizolvat oficial înainte de alegeri
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Parlamentul britanic a fost dizolvat oficial, înaintea alegerilor generale din 4 iulie, care vor aduce o schimbare de eră în Marea Britanie, în condițiile în care laburiștii devansează în sondajele de opinie conservatorii aflați la putere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

După 14 ani în opoziție, Partidul Laburist de centru-stânga se află într-o poziție puternică cu cinci săptămâni înainte de alegeri, iar liderul său, Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, se profilează ca favorit pentru a prelua frâiele guvernului, potrivit AFP.

Consiliul Concurenței înregistrează un maxim istoric de 54 de investigații în lucru CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței înregistrează un maxim istoric de 54 de investigații în lucru

Incapabil să oprească alunecarea partidului său în sondaje, premierul Rishi Sunak a încercat să recâștige inițiativa săptămâna trecută, convocând alegerile în iulie, când acestea erau așteptate abia în toamnă, scrie News.ro.

De atunci, acest fost bancher și ministru de finanțe a străbătut țara într-un ritm frenetic, dar a avut un început de campanie dificil, marcat de anunțarea alegerilor generale pe o ploaie torențială și de o vizită în cartierul Titanic din Belfast, care a atras inevitabil comparații cu scufundarea celebrului pachebot.

Efectul surpriză nu a avut până acum și unul miraculos, iar prima săptămână de campanie nu a schimbat dinamica existentă. Sondajele dau laburiștilor o medie de 45% din intențiile de vot față de 23% pentru conservatori, ceea ce sugerează că, având în vedere sistemul de vot cu majoritate simplă, laburiștii vor câștiga cu o diferență foarte mare.

O nouă etapă a campaniei se deschide odată cu dizolvarea oficială a Parlamentului ales în 2019, în urma unor alegeri câștigate de un Boris Johnson triumfător împotriva stângii Jeremy Corbyn.

Toate cele 650 de locuri din Camera Comunelor sunt acum vacante, iar cursa pentru succesiune este în curs de desfășurare în circumscripții.

Boloș anunță - Plafonul schemei de ajutor IMM Plus, pregătit să fie majorat, strict pentru creditele de investiții CITEȘTE ȘI Boloș anunță - Plafonul schemei de ajutor IMM Plus, pregătit să fie majorat, strict pentru creditele de investiții

Oricare ar fi rezultatul, aceste alegeri generale vor marca sfârșitul unei ere la Palatul Westminster, după 14 ani de dominație conservatoare.

Până în prezent, aproximativ 129 de deputați au anunțat că nu vor candida pentru realegere. Printre aceștia se numără 77 de conservatori, un exod fără precedent pentru un partid aflat la guvernare.

Unii membri ai majorității au ales să arunce prosopul în fața unor sondaje calamitate. Alții, din toate mediile sociale, au optat pentru o nouă carieră sau pentru a se dedica mai mult timp familiilor lor, epuizați de ani grei de Brexit, de scandalurile politice din epoca Boris Johnson și, în general, de ostilitatea tot mai mare a publicului.

Unii dintre conservatorii care candidează pentru realegere nu și-au ascuns supărarea că au fost luați prin surprindere. Steve Baker, secretar de stat pentru Irlanda de Nord, și-a menținut vacanța în Grecia, explicând că își va pregăti campania acolo.

În încercarea de a schimba situația, Rishi Sunak speră să câștige puncte în dezbaterile planificate cu Keir Starmer, prima dintre ele fiind programată pentru marți seara la ITV.

Pentru moment, el a vizat în principal nucleul electoratului conservator, care este mai degrabă mai în vârstă, propunând serviciul național pentru tinerii de 18 ani și reduceri de taxe pentru pensionari.

Laburiștii încearcă să profite de oboseala populației față de conservatori, victime ale luptelor lor interne neîncetate, la care se adaugă declinul serviciilor publice - în special al sănătății - și dificultățile economice din ultimii doi ani, cu scăderea puterii de cumpărare.

Ca un simbol al reorientării metodice a lui Keir Starmer din 2020, partidul a primit săptămâna aceasta sprijinul a 120 de personalități din mediul de afaceri, care anterior se opuneau înverșunat programului lui Jeremy Corbyn.

Un nou test de 5 stele EuroNCAP pentru două mașini din China CITEȘTE ȘI Un nou test de 5 stele EuroNCAP pentru două mașini din China

Totuși, această strategie a întâmpinat un obstacol săptămâna aceasta, când Diane Abbott, prima femeie de culoare membră a Parlamentului și o figură de prim rang a stângii britanice, a denunțat dorința laburiștilor de a-i refuza nominalizarea.

Keir Starmer a declarat că soarta politicianului, care a fost suspendat anul trecut pentru comentarii despre rasism, nu a fost încă decisă. Dar tratamentul aplicat acestei persoane foarte respectate, în vârstă de 70 de ani, din care 37 de ani a fost parlamentar, a atras critici vehemente.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
marea britanie