Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au făcut, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, 173 de percheziții. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.200.000 de lei, anunță News.ro.
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) anunță, duminică, că, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 173 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, față de 21 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 14 acțiuni de amploare.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 6.245.434 de lei
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 25.320 de țigarete, 300 de grame de bijuterii și 62.415 lei.

De exemplu, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au pus în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Bihor, Ialomița, Ilfov, Maramureș și Satu Mare.
”Activitățile s-au desfășurat la persoane și la sediile/punctele de lucru ale mai multor societăți comerciale, care activează în domeniul comerțului intracomunitar de produse energetice accizabile (benzină și motorină), într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În același timp, au fost puse în executare 13 mandate de aducere, iar persoanele depistate au fost conduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt”, a mai transmis sursa citată.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019 - 2022, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, persoanele bănuite ar fi dispus înregistrarea în evidențele contabile ale societăților comerciale a unor tranzacții fictive, derulate cu societăți comerciale de tip fantomă, atât rezidente, cât și nerezidente (Cehia, Germania, Slovacia), controlate direct de aceștia sau prin persoane interpuse, aflate în sfera lor de influență, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro, prin compensarea nejustificată a T.V.A. de plată.
”În urma perchezițiilor au fost ridicate 5 telefoane mobile, utilizate de persoanele bănuite, împreună cu mai multe documente contabile utile cauzei, fiind instituită și măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale bănuiților, în valoare de 1.217.350 de lei, cât și poprirea asupra conturilor bancare ale acestora, până la concurența a 4.167.321 de lei. Totodată, au fost descoperite sume de bani în lei și valută, în valoare totală de 51.915 lei, asupra căreia s-a instituit sechestrul asigurător”, se mai arată în comunicatul IGPR.
De asemenea, în urma probatoriului administrat, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 6 persoane.