ANALIZĂ SUA se pregătesc pentru un posibil război prelungit cu China, în legătură cu Taiwanul, care ar putea afecta și teritoriul american

Politic   
ANALIZĂ SUA se pregătesc pentru un posibil război prelungit cu China, în legătură cu Taiwanul, care ar putea afecta și teritoriul american

Statele Unite își intensifică pregătirile pentru un posibil conflict militar cu China în legătură cu Taiwanul, conflict care, potrivit oficialilor americani, ar putea avea implicații directe inclusiv asupra bazelor militare și infrastructurii de pe teritoriul american, potrivit unei analize publicate de Reuters, citată de News.ro.

Generalul american Doug Wickert, comandant al Bazei Aeriene Edwards din California, a avertizat recent autoritățile locale că, în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului, regiunea ar putea fi afectată serios încă din primele momente. Într-un briefing publicat și promovat de bază pe rețelele sociale, Wickert a evidențiat ritmul accelerat al modernizării armatei chineze și posibilele consecințe ale unui eșec al descurajării.

Urmărește-ne și pe Google News
AUR reclamă nereguli în procesul electoral din diaspora CITEȘTE ȘI AUR reclamă nereguli în procesul electoral din diaspora
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

”Dacă acest război va începe, va începe aici. Cu cât suntem mai pregătiți, cu atât e mai probabil să schimbăm calculele lui Xi Jinping.”, a spus el, sugerând inclusiv atacuri cibernetice asupra rețelelor de energie și infrastructurii critice din SUA.

Oficialii americani susțin că președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei chineze să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, chiar dacă nu a fost luată încă o decizie finală. În acest context, atât Washingtonul, cât și Beijingul investesc masiv în capacități militare, într-un ritm care nu a mai fost văzut de la Războiul Rece.

În timp ce SUA mențin ”ambiguitatea strategică” privind o intervenție în apărarea Taiwanului, legislația din 1979 obligă Pentagonul să aibă planuri actualizate pentru a împiedica o schimbare a status quo-ului. Președintele Trump a evitat să își asume un angajament ferm, spre deosebire de Joe Biden, care a declarat în mod repetat că SUA ar interveni militar pentru apărarea Taiwanului.

Un document recent, scurs din interiorul administrației, arată că descurajarea unui atac chinez asupra Taiwanului este prioritatea principală a Pentagonului.

Turcia descoperă un nou zăcământ de gaz în Marea Neagră, cu rezerve estimate la 75 miliarde metri cubi CITEȘTE ȘI Turcia descoperă un nou zăcământ de gaz în Marea Neagră, cu rezerve estimate la 75 miliarde metri cubi

Armata americană reconstruiește vechi piste de aterizare din Pacificul de Vest, inclusiv în Filipine, pentru a permite desfășurarea de aeronave în mai multe locații, reducând vulnerabilitatea la atacuri chineze. China, la rândul său, a dezvoltat un arsenal de rachete cu rază lungă pentru a împiedica apropierea navelor americane de apele sale, ceea ce face ca bazele din afara razei imediate să devină esențiale, dar și acestea ar putea fi ținte.

În acest sens, insula Guam este considerată ”un obiectiv major” al unor potențiale lovituri chineze, iar Pentagonul a investit deja peste 7 miliarde de dolari în infrastructura de apărare de acolo.

Noua administrație Trump a declarat că va prioritiza apărarea teritoriului continental american printr-un sistem național de apărare antirachetă denumit ”Golden Dome”, destinat să intercepteze inclusiv rachete nucleare.

FOTO Noua companie aeriană românească, lansată de un discret antreprenor, se extinde. Zboruri charter de lux CITEȘTE ȘI FOTO Noua companie aeriană românească, lansată de un discret antreprenor, se extinde. Zboruri charter de lux

Totodată, oficialii avertizează că trebuie luată în calcul inclusiv ipoteza unor atacuri nucleare limitate din partea Chinei sau Coreei de Nord. Raportul unui exercițiu recent organizat de Atlantic Council concluzionează că Beijingul ar putea lansa un atac simultan cu o acțiune a Coreei de Nord împotriva Sudului, sau invers.

Un raport prezentat Congresului SUA în iulie 2023 atrăgea atenția că populația americană nu este pregătită pentru întreruperi majore în aprovizionare și servicii cauzate de atacuri cibernetice sau distrugerea lanțurilor logistice.

Oficialii recunosc totodată lipsa de muniții suficiente pentru un conflict de durată. Războiul împotriva Yemenului a redus stocurile de rachete Tomahawk, iar Pentagonul caută deja producători alternativi pentru torpile și rachete antinavă, mai ieftine, dar ”mai bune decât nimic”.

”Dacă intrăm în război cu China, va fi sângeros, vor fi pierderi și vom consuma cantități uriașe de muniție”, a avertizat James Kilby, șeful interimar al Operațiunilor Navale, în fața Congresului. „Avem nevoie de stocuri pline.”

viewscnt
Afla mai multe despre
război china taiwan
război sua china