Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat măsurile pe care intenționează să le ia pentru a micșora salariile mari ale directorilor companiilor aflate în subordinea ministerului sau pentru a putea schimba mai ușor din funcție angajații incompetenți.
„În primul rând, coborâm pragul maximal. Ei își dau salariile respectând legea. directorii au voie să aibă până la de șase ori salariu mediu din compania respectivă. Modificăm legea, ordonanța de urgență a guvernului, astfel încât să cobor bariera până la care se pot ei lăfăi în acei bani”, a spus Radu Miruță.
De asemenea, Mirță a spus că în acest moment, „ministrul este în circuitul de aprobare, doar când se propune mărirea de salariu, dar nu are și în sens inves, posibilitatea directă de a propune micșorarea salariilor.

Așa e legea. Trebuie să mă mișc în legea existentă și să cumpăr timp să schimb legea astfel încît să pot fac ce vrea”, a declarat Radu Miruță, la Digi 24.
Întrebat despre posibilitatea ca directorii sau angajații din subordine demiși să revină pe funcții, în cazul în care ar avea câștig în instanță, ministrul a răspuns că „avem grijă să nu se întâmple asta”.
„Schimbările câștigate în instanță (de foștii angajați), au fost de la început vulnerabilizate, pentru a fi câștigate în instanță.
La SALROM aveam două metode. În primul rând puteam să-i demit pentru management defectuos, care e discutabil: Ei pot veni în instanță și să zică «Am un contract, am bifat aici, nu e management defectuos»”.
„Însă mai există o prevedere: atunci când se constată un prejudiciu, poți să invoci recuperarea prejudiciului, care e indubitabil: am avut o salină, nu o mai avem, iar atunci nu mai e o chestiune de apreciere. Legea spune că în momentul respectiv se ia act de revocare. Adică, ministerul nu mai analizează dacă și-au făcut treaba sau nu și-au făcut treaba, ci ministerul constată că este un prejudiciu și legea îți dă posibilitatea să iei act de revocarea conducerii.

Mergi pe traseul acesta, care este foarte sigur”, a spus ministrul Economiei. Miruță a condamnat faptul că există directori la mai multe companii ale statului care încasează peste 50.000 de lei pe lună fără să facă nimic. Întrebat despre un termen în care se va rezolva această problemă, ministrul a spus că ar fi „finalul acestei luni”.
„E un termen foarte scurt și foarte asumat. Se pregătește pachetul legislativ astfel încât aceste lucruri să fie modificate legal. (...) O categorie se poate rezolva mai repede pentru că n-au reușit să finalizeze concursurile, acele selecții prefăcute, de fapt, prin care se pun oamenii aceștia acolo și le opresc.
Pot să facă asta și s-a întâmplat deja. Însă sunt și cei care au contractele betonate”, a declarat ministrul Miruță. El a dat și câteva exemple concrete despre aceste „contracte betonate”.
„Aceste contracte se găsesc absolut în toate companiile. Este aproape același model de contract pentru toate aceste companii ale statului și vă pot da exemplu doar de contracte modificate în aprilie - mai 2025, când Guvernul se străduia să adune niște bani pentru a reduce deficitul”, a afirmat ministrul.
Miruță a exemplificat cu „Societatea Națională a Apelor Minerale S.A, unde. s-a modificat indemnizația directorului în aprilie 2025 la 41.509 lei”, „Loteria Română - 38.700 de lei, modificată în iulie anul trecut” și „Institutul de Cercetări și Transporturi - indemnizație de 53.000 de lei”.
Ministrul Economiei anunță totodată că a primit amenințări indirecte, voalate.
„Ei sunt foarte atenți în a construi fraza pe lângă prevederile Codului Penal, însă voalat sau prin intermediari transmit tot felul de mesaje”, a explicat Miruță.

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, a fost întrebat dacă a primit amenințări după declarațiile că le va reduce salariile uriașe șefilor din instituțiile subordonate ministerului și că va modifica criteriile de performanță ale managerilor, spunând că au fost „doar chestiuni indirecte”, „voalate sau prin intermediari”.
„Ce să vă zic, unele cu subiect și predicat, care să-mi dea posibilitatea legală de a mă duce la parchet, nu am reușit să coagulez, dar chestiuni indirecte, da. Ei sunt foarte atenți în a construi fraza pe lângă prevederile Codului Penal. Însă, voalat sau prin intermediari, transmit tot felul de mesaje de genul: «ce, te-ai apucat tu acum să faci ceea ce funcționează de atâția ani», «te prefaci că nu știi cum merg lucrurile astea», «hai să vedem, să mai treacă timpul». Chestii de-astea care să mă îndepărteze de la focusul pe care-l am”, a declarat Radu Miruță la Digi 24.
Ministrul a adăugat că aceste lucruri nu fac decât să aibă „efectul invers”.

„Adică le spun să nu-și mai facă planul, pentru că programul de guvernare pentru noi e o chestiune sfântă și agresivitatea asta cu care se cer bani din buzunarele oamenilor ca să li se plătească niște salarii unor directori care nu au nicio legătură cu subiectul este una care a atins cote imposibil de acceptat pentru mine. Eu nu am intrat în politică, să încep să joc și eu hora celor care au acceptat treaba asta până acum”, a mai spus Radu Miruță.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a afirmat, întrebat dacă vreun șef de companie din subordinea Ministerului Economiei s-a arătat dispus să renunțe de bunăvoie la salariul uriaș, că nu a văzut„minunea asta” până acum, dar că „va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor”.
În opinia ministrului, aceste „sinecuri” pentru „oameni politici” sau „apropiați politic”, „luați cu mâna și puși cu pixul” într-o funcție de unde câștigă 53.000 de lei pe lună” fără „nicun indicator de performamță serios bifat”, reprezintă „o inechitate majoră”.

„Propun micșorarea acestor situații. Este un lucru de inechitate majoră. Aceste sinecuri, oameni politici, apropiați politici, luați cu mâna și puși cu pixul, într-o funcție de unde câștigă 53.000 de lei pe lună și nu au niciun raport de performanță, niciun indicator de performanță serios bifat, nu vor mai rămâne acolo. Cu voia sau fără voia lor, nu se va întâmpla această nedreptate pe tura acestui guvern”, a declarat ministrul Economiei,
Miruță a dat ca termen-limită pentru rezolvarea acestei situații finalul lunii în curs.
Miercuri seară, vicepremierul Dragoș Anastasiu a făcut apel la șefii instituțiilor de la stat care obțin venituri peste cel al președintelui României să renunțe voluntar la o parte din acești bani.
Întrebat câți directori crede că se vor oferi voluntar să le fie diminuate venitul, Anastasiu a răspuns că el crede în normalitatea oamenilor, recunoscând că el este ”mai naiv așa”
”Adesea, în companiile statului, sunt conduceri care decid împotriva interesului statului român. Sigur că sunt foarte multe, sunt mecanisme din astea obișnuite de mult timp. Eu sunt să încerc să rezolv din ele și unele dintre ele vor fi rezolvate în perioada imediat următoare. Ce m-a surprins însă, uitându-mă pe aceste cifre, este că în perioada în care ne străduiam să identificăm măsuri de reducere a deficitului, în multe companii de stat s-au mărit indemnizațiile și până la de 5 ori mai mult decât erau până în luna mai”, a spus ministrul Economiei la Antena 3.
Radu Miruță a precizat că, de exemplu, la șantierul Naval Mangalia, unde o situație complicate, membrii Consiliului de Administrație aveau 2260 de lei, însă în luna mai 2025 s-au mărit la 15500.

”La RomArm aveau 6500 de lei, în luna mai 2025 s-au dus la 19950. Sunt multe astfel de situații. La directori, dacă ne uităm, ICERTRANS are salariul de 53.910. Sigur, toate sunt valori brute, dar ordinul cu care s-au mărit aceste indemnizații, cu foarte puțin timp înainte de nou guvern, pune niște semne de întrebare”, a mai spus ministrul.
Ministrul a mai dat exemplul Mamaia S.A. ”Mamaia S.A. are 3 angajați. Și Consiliul de Administrație de 3 oameni, plus director”, a mai spus el.
Potrivit ministrului, situațiile acestea sunt destul de ample și destul de des întâlnite. ”Consilii de administrație cu 19.950 lei și mai sunt și în alte consilii, în care mai ia 15.500 lei. Adică sunt oameni puși în Consiliul de administrație, cărora li s-a mărit de la 2.260 la 15.500 lei și au mai fost puși aceeași oameni în alt consiliu de administrație într-o companie care nu prea are legătură activitatea ei cu cealaltă. Eu am făcut un doctorat în electronică, dar dacă mă întrebați de altceva din electronică, mi-e jenă să mă pronunț pe o chestie foarte specifică. Că n-o știu. Dar să te pricepi și la una și la alta, doar ca să încasezi 30.000 de lei, mie mi se pare cusut cu ața albă”, a menționat ministrul Economiei.
”Nu vor rămâne așa. Însă e vorba de o atitudine despre cum te raportezi la resursele pe care statul român trebuie să le fructifice”, a menționat Miruță.
Ministrul a arătat că o să prezinte într-una din zilele următoare situația. ”Centralizez aceste lucruri, le voi schimba. Chiar dacă planul pe care și l-au făcut ei a fost ca cel care vine să schimbe foarte greu (..) spun, ești ministru și n-ai ce să ne faci, pentru că noi avem un contract și contractul e înțelegerea părții între noi și statul român și tu nu ai ce să faci, am identificat împreună cu echipa de juriși de la Minister, care înțeleg acum să joace după alte reguli, sper”, a spus el.
Ministrul Economiei a mai anunțat că există și pentru cei care și-au betonat contractul o metodă pe care o va folosi.
”Din partea ministerului le voi introduce noi indicatori de performanță. Este ceva ce pot să fac. Nu vor fi indicatori de performanță în bătaie de joc introduși, ci care să reflecte efectiv performanta din acele companii de stat. După ce se introduc acești noi indicatori de performanță, la următoarea evaluare, care va fi peste câteva luni, noua evaluare se va face pe indicatorii nou introduși și m-aș bucura ca mulți dintre cei care sunt acolo să bifeze. Dacă nu vor bifa, vor pleca. Nu se poate să fi în situația în care guvernul să răspună oamenilor că trebuie să ajute la recuperarea deficitului, la micșorarea deficitului, să vedem astfel de exemple în companiile statului român”, a completat Radu Miruță.