Curtea Constituțională a României judecă cererea de anulare a alegerilor prezidențiale depusă de George Simion, după ce a anunțat că a primit pe mail ”un înscris, în formă scanată, intitulat «Cerere de anulare a alegerilor»”. În cazul în care solicitarea va fi respinsă, CCR organizează, tot joi, ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor.
CCR a anunțat că a primit, pe mail, în 20 mai, ora 23:41, un înscris, în formă scanată, intitulat ”Cerere de anulare a alegerilor”, scrie News.ro

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Miercuri, Curtea a primit procesul-verbal al Biroului Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării.
Având în vedere că soluționarea cererii de anulare a alegerilor se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor, CCR a fixat termenul de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru joi, la ora 10.00.
Ulterior, în eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor, tot joi, de la 12.00.
Marți seară, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a anunțat că va solicita anularea scrutinului.
”Vom acționa pe căile legale, și intern și internațional, pentru ca mișcarea noastră să aibă câștig de cauză. Așa că, pentru exact motivele menționate în decizia CCR din 6 decembrie 2024, eu, ca și competitor electoral, voi scrie Curții Constituționale și voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai, pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a declarat Simion.
Potrivit acestuia, ”cifrele au fost corecte în ceea ce privește voturile care s-au numărat din partea unor persoane reale în dreptul” său.
”Am făcut numărătoarea paralelă, am recapitulat toate secțiile de vot și mulțumesc celor 40.000 de membri din secțiile de vot care s-au luptat pentru dreptate, la fel cum mulțumesc și celorlalți zeci de mii de oameni implicați în procesul de observare a întregului proces de fraudare. Observatorii internaționali au văzut ingerințe, nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a mai afirmat Simion, referindu-se la declarații făcute zilnic, începând din 18 mai, de fondatorul Telegram Pavel Durov, referitoare la scrutinul din România.

Potrivit legii, Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor.
Curtea Constituțională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media și în Monitorul Oficial al României și validează rezultatul alegerilor pentru președintele ales.
Actul de validare se întocmește în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituțională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului de către noul președinte, iar al treilea i se înmânează acestuia.
Curtea Constituțională a respins, marți, cu unanimitate, sesizarea unei persoane fizice privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central.