Un consultant britanic susține în presa străină că a fost contactat de Cambridge Analytica înaintea alegerilor parlamentare din România din 2016 cu oferta de a lucra pentru PSD și a refuzat. Răspunsul PSD

Un consultant britanic susține în presa străină că a fost contactat de Cambridge Analytica înaintea alegerilor parlamentare din România din 2016 cu oferta de a lucra pentru PSD și a refuzat. Răspunsul PSD
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 mar 2018

Un consultant britanic este citat astăzi în presa străină afirmând că ar fi fost contactat de Cambridge Analytica înaintea alegerilor parlamentare din România din 2016 cu oferta de a lucra pentru Partidul Social-Democrat, ofertă pe care ar fi declinat-o cu argumentul că nu lucrează pentru partide. Este neclar dacă Cambridge Analytica a jucat un rol în alegerile din România, transmite abcnews, citând Associated Press.

VIDEO Un startup vrea să folosească printarea 3D pentru a construi case mai ieftine CITEȘTE ȘI VIDEO Un startup vrea să folosească printarea 3D pentru a construi case mai ieftine
Urmărește-ne și pe Google News

Cambridge Analytica, care dispune de birouri în Regatul Unit și Statele Unite, este acuzată că a cules - fără consimțământul acestora - datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook pentru a elabora un program informatic care permite să fie prezis și influențat votul alegătorilor, cu scopul de a ajuta campania lui Donald Trump pentru câștigarea Președinției SUA.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cazul a generat o reacție virulentă la nivel global, având Facebook în centrul scandalului.

Consultantul britanic, Rupert Wolfe Murray, a spus astăzi agenției Associated Press că Mark Turnbull, Senior Official la Cambridge Analytica, l-a contactat în august 2016.

FOTO 1 martie la Guvern: Premierul și miniștrii au împărțit mărțișoare ”tradiționale” fabricate în China CITEȘTE ȘI FOTO 1 martie la Guvern: Premierul și miniștrii au împărțit mărțișoare ”tradiționale” fabricate în China

El citează un e-mail unde Turnbulll ar fi scris: "Ceea ce noi am oferit este să încorporăm o echipă de două persoane în echipa actuală a campaniei ... pentru a furniza sfaturi strategice și asistență de-a lungul campaniei ... în următoarele 2-3 luni".

El susține că a declinat oferta cu argumentul că nu lucrează pentru partide.

"Nu era clar dacă Cambridge Analytica a jucat un rol în alegerile din decembrie 2016, în care social-democrații au câștigat aproximativ 46% din voturi. Liberalii au venit pe locul al doilea cu 20%", se afirmă în materialul abcnews.

În profilul personal, Murray se prezintă drept fost corespondent la București pentru The Economist și The Guardian (2010-2011), PR Advisor, și Country Researcher pentru România, apărând de-a lungul timpului în presa românească cu interviuri pe teme precum Roșia Montană sau cu opinii politice.

UPDATE ora 18.56 Ca reacție la aceste informații, PSD a transmis un comunicat în care afirmă că nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
facebook
analytica