DECIZIE Pragurile pentru achizițiile publice directe, dublate la inițiativa PSD-PNL-UDMR, promulgate de Iohannis

DECIZIE Pragurile pentru achizițiile publice directe, dublate la inițiativa PSD-PNL-UDMR, promulgate de Iohannis

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2022

Pragurile pentru achizițiile publice directe pentru lucrări și pentru bunuri și servicii vor fi dublate, proiectul inițiat de PSD și PNL și aprobat de Parlament fiind promulgat acum de președintele Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Parlamentarii majorității guvernamentale susțin că este nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

În schimb, partenerii sociali susțin, în avizul negativ acordat proiectului în Consiliul Economic și Social (CES), că: ”majorarea pragurilor de la care autoritatea contractantă poate achiziționa direct produse și servicii, respectiv lucrări, este una semnificativă, care va denatura concurența în piață și calitatea lucrărilor (...) se poate aprecia că este o măsură menită să ocolească legislația specifică achizițiilor publice, care ar duce la afribuirea unor contracte importante de execuție pe criterii discreționare, favorizând firmele ''de casă", apropiate de autoritățile locale”.

Audierea în Parlament a candidaților la conducerea ANRE devine obligatorie. Decizie la foarte scurt timp după ce Comisiile parlamentare l-au votat fără audieri pe Iulian Iancu CITEȘTE ȘI Audierea în Parlament a candidaților la conducerea ANRE devine obligatorie. Decizie la foarte scurt timp după ce Comisiile parlamentare l-au votat fără audieri pe Iulian Iancu

Proiectul modifică legislația privind achizițiile publice, achizițiile sectoriale și concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, cu un amendament admis la comisiile de specialitate, care prevede dublarea pragurilor pentru achizițiile publice directe de la 450.000 la 900.000 lei pentru lucrări și de la 135.000 la 270.120 lei pentru bunuri și servicii.

”Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede unul din amendamentele adoptate.

VIDEO Mesaj nervos al lui Ciolacu pentru liberali pe tema Codului Fiscal: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea. Nu-s pompier de serviciu CITEȘTE ȘI VIDEO Mesaj nervos al lui Ciolacu pentru liberali pe tema Codului Fiscal: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea. Nu-s pompier de serviciu

Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, PNL și UDMR, mai prevede, potrivit unui alt amendament admis, menținerea Curții de Conturi în mecanismul de control. Inițial, era prevăzută scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Modificările vin pe fondul unor alocări de bugete fără precedent în istoria recentă pentru achiziții publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL și programul Anghel Saligny), cât și din fonduri europene și PNRR. De asemenea, inflația galopantă a crescut semnificativ prețurilor multor bunuri, servicii și lucrări, mai cu seamă în construcții.

Guvernul va trebui să emită noi norme metodologice pentru aplicarea legii, în termen de 30 de zile de la intrare în vigoare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii
publice
direct
dubla
psd
pnl
udmr